Svako ko ima mikrotalasnu pećnicu zna koliko je praktična i brza za kuvanje ili podgrevanje hrane. A za one večeri kada ste u žurbi i nemate vremena za kuvanje, gotovo jelo je uvek dobar izbor. Sve što treba da uradite jeste da hranu stavite na nekoliko minuta u mikrotalasnu i imate brzu i jednostavnu večeru. Ali, ima li išta gore od toga da shvatite da vam je hrana spolja topla, a iznutra hladna?

Prilično je uobičajeno da hrana spolja bude vrela, ali nedovoljno kuvana ili čak još uvek smrznuta u sredini. Prema rečima stručnjaka za potrošače iz britanske organizacije "Which?", postoji dobar razlog za to, a sve se svodi na način na koji koristite mikrotalasnu pećnicu.

Stručnjaci su nedavno objavili video na TikToku u kojem su objasnili kako ljudi nepravilno koriste mikrotalasne pećnice i kako to narušava ukus njihovih gotovih jela.

Dakle, ako želite da izbegnete napola zamrznute obroke iz mikrotalasne, postoji jedna greška koju bi trebalo da prestanete da pravite – a to je kuvanje svega na najjačoj snazi. Stručnjaci preporučuju da umesto toga snagu mikrotalasne podesite na 50 procenata, što je otprilike 400 do 500 vati. Kada stavite hranu unutra, kuvajte je duplo duže nego što piše u uputstvu.

„Ovo omogućava hrani da se ravnomernije zagreje“, objasnili su. Kod određenih jela ovaj problem može se rešiti ako se hrana dobro promeša kako bi se toplota ravnomerno rasporedila.

Međutim, kod nekih jela poput lazanja to jednostavno nije moguće. Ali, ako kuvate na pola snage, toplota će imati više vremena da prodre kroz hranu, bez isušivanja ivica. Ovo je posebno važno kod odmrzavanja hrane, rekli su stručnjaci.

„Mikrotalasi zapravo ne mogu da otope čist led – oni samo zagrevaju vodu oko leda, koja zatim topi još više leda. To zahteva vreme. Dakle, osim ako ne koristite opciju za odmrzavanje, koja radi na oko 20 procenata snage, do trenutka kada se sredina odmrzne, spoljašnji sloj hrane će biti toliko tvrd da bi mogao da se koristi za popločavanje dvorišta“, zaključili su.

Povezane vesti