Većina začina može da zadrži svoj ukus više od pet godina, ali samo ako ste ih pravilno odložili. Iako mnogi koriste staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je reč o začinima, to nije pravilno.

Staklene posude u kojima držite začine mogu da izgledaju lepo i organizovano, ali predugim držanjem začina u njima može se smanjiti intenzitet ukusa i mirisa. Ako primetite da vaši začini menjaju boju i miris ili jednostavno nemaju miris, vreme je da ih bacite.

Naime, većina začina ima rok trajanja od dve do tri godine, ali prema Metu Vebsteru iz kompanije "Seasoned Pioneers", začine možemo koristiti i više od pet godina ako ih pravilno skladištite.

Vebster upozorava da nikako ne bi trebalo da koristimo prozirne posude za začine. On navodi da "začine uvek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite da sačuvate arome i teksturu začina".

Umesto toga, preporučuje da za začine koristite vrećice jer to osigurava dugotrajnost proizvoda tako što ga štiti od oksidacije i održava ga suvim i sveežim. On takođe preporučuje da začine držite dalje od izvora toplote poput rerne ili mašine za sudove.

Povezane vesti