Ljubitelji testenine znaju da ne treba preterivati sa unosom testenine ako žele da održe telesnu težinu. Međutim, postoji vrsta testenine koja može biti odlična zamena jer sadrži otprilike pet kalorija na 100 grama proizvoda.

Reč je o takozvanoj širataki testenini koja se pravi od korena biljke kozlac. To su rezanci sa visokim sadržajem vlakana i malo kalorija. Oni mogu imati zdravstvene prednosti, uključujući i poboljšanje vašeg probavnog sistema.

"Širataki" na japanskom znači "beli vodopad", što opisuje proziran izgled rezanaca. Prave se mešanjem glukomananskog brašna sa običnom vodom, što pomaže rezancima da zadrže svoj oblik. Smese se kuvaju, a zatim oblikuju u rezance ili sitne komadiće poput pirinča.

Kozlac raste u Japanu, Kini i jugoistočnoj Aziji. Sadrži vrlo malo probavljivih ugljenih hidrata, ali većina ugljenih hidrata dolazi od vlakana glukomanana, koji pruža brojne koristi. Istraživanja su pokazala da glukomanan uzrokuje gubitak težine.

Glukomanan je visoko viskozno vlakno, vrsta rastvorljivog vlakna koje može upiti vodu i formirati gel. Shirataki rezanci sadrže mnogo vode. Zapravo, sadrže otprilike 97 posto vode i tri posto vlakana glukomanana.

To je zato što glukomanan može upiti vodu do 50 puta veću od svoje težine, što se odražava u izuzetno visokom sadržaju vode u širataki rezancima.

Ovi rezanci vrlo sporo prolaze kroz vaš probavni sistem, što vam pomaže da se osećate siti, a time se odgađa apsorpcija hranljivih materija u vaš krvotok. Osim toga, ova vlakna deluju i kao prebiotik. Hrane bakterije koje žive u vašem debelom crevu, poznate i kao crijevna flora ili mikrobiota.

U vašem debelom crevu, bakterije fermentiraju vlakna u kratkolančane masne kiseline, što može smanjiti upalu, poboljšati imunološku funkciju i pružiti druge zdravstvene prednosti, prema nekim starijim istraživanjima.

Studija koja je 2014. rađena na ljudima, procenila je da fermentacija glukomanana u kratkolančane masne kiseline proizvodi jednu kaloriju po gramu vlakana.

Shodno tome, shirataki rezanci mogu biti moćan alat za mršavljenje. Njihova viskozna vlakna odgađaju pražnjenje želuca, pa duže ostajete siti i na kraju jedete manje. Osim toga, fermentacija vlakana u masne kiseline može podstaći oslobađanje crijevnih hormona koji povećavaju osećaj sitosti.

Istraživanja su pokazala da glukomanan pomaže i u snižavanju nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom i inzulinskom rezistencijom. Pošto viskozna vlakna odgađaju pražnjenje želuca, nivoi šećera u krvi i inzulina rastu postepeno kako se hranljive materije apsorbuju u vaš krvotok.

Nekoliko studija takođe sugeriše da glukomanan može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Glukomanan povećava količinu holesterola izlučenog stolicom, što znači da se manje apsorbuje u vaš krvotok.

Kod nekih ljudi, glukomanan u shirataki rezancima može uzrokovati blage probavne probleme, poput ređe stolice ili nadutosti. Zabeležene su i ozbiljnije nuspojave, naročito kada se shirataki rezanci konzumiraju u velikim količinama. Na primer, u jednoj studiji, žena je razvila začepljenje želuca nakon što je pojela celo pakovanje rezanaca od konjac brašna. Ipak, glukomanan je generalno siguran ako se konzumira umereno.

Povezane vesti