Ali, koji laptop vam je potreban zavisi toga da li ste gejmer, stručnjak za obradu fotografija ili možda samo povremeno proveravate e-poštu.

Nezavisno od toga da li preferirate Windows, volite Mac ili ste spremni da probate nešto novo, važno je da znate šta tražiti pre nego što se odlučite za kupovinu laptopa. 

Ovaj vodič će vam pomoći da razumete sve važne faktore. Nastavite sa čitanjem da biste otkrili šta sve treba da uzmete u obzir prilikom kupovine novog laptopa

Potrebe i želje

Prva stvar koju bi trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine laptopa je ko će ga koristiti i zbog čega. Proizvođači računara prave svoje uređaje za određene vrste korisnika. Student može zahtevati veću prenosivost nego, recimo, roditelj koji ostaje kod kuće. 

Video montažer koji radi od kuće može zahtevati više procesorske snage od nekoga ko koristi laptop za osnovne zadatke. Napravite listu i držite se onoga što vam je potrebno.

Budžet

Još jedna važna stvar o kojoj treba razmisliti je vaš budžet. Laptop je velika investicija. Nema svrhe kupovati najskuplji laptop na tržištu ako nećete koristiti sve njegove funkcije. Prosečna cena osnovnog laptopa u Srbiji je oko 400-500 evra. 

Oni sa boljim performansama i dodatnim funkcijama mogu koštati i više. Na primer, za gejming laptop cena može biti između 1.500 i 2.000 evra ako je potpuno opremljen, dok su poslovni obično u rasponu od 800 do 1.500 evra. MacBook počinje od 900 evra, ali to je samo sa najosnovnijim karakteristikama.

Operativni sistemi

Možda ste primetili nekoliko laptopova sa različitim operativnim sistemima i izbor pravog može delovati preplavljujuće. Evo nekoliko najpopularnijih i šta svaki od njih nudi.

Windows

Ovaj pouzdani operativni sistem više nije toliko u centru pažnje, ali obavlja posao kako treba. Laptopovi sa Windows operativnim sistemom su sjajan izbor za one koji žele samo da proveruju mejlove i jednostavno surfuju po internetu. 

Takođe je najbolji izbor ako vam trebaju Microsoft aplikacije poput MS Office-a, Access-a ili Outlook-a. Takođe, ima više Windows laptopova među kojima možete da birate nego bilo koji drugi operativni sistem. Ali ako želite nadogradnju, možete lako koristiti Windows za kreiranje moćnog gejming laptopa.

iOS

Odličan za foto i video obradu i produkciju muzike, macOS kompanije Apple je malo pristupačniji za početnike u poređenju sa Windows-om, ali je čvrsto povezan sa hardverom ove kompanije zbog čega su vaše opcije pri kupovini ograničene na MacBook računare. 

Još jedna prednost je ta što će vam korišćenje iOS-a biti jednostavno ako već koristite iPhone i znate kako funkcioniše. Čak i ako vam zatreba tehnička podrška, uštedećete vreme jer ste već upoznati sa sistemom.

ChromeOS

Ako većinu svojih zadataka možete da obavite preko webbrowser-a, ChromeOS je dobar izbor. Chrome laptopovi (poznati kao Chromebook) takođe su među najjeftinijim (i najmanje moćnim) koje možete pronaći, pa je OS vredan razmatranja ako ste ograničeni budžetom. 

Nedavno je Google lansirao Chromebook Plus s boljim performansama – bržim procesorima, više memorije, skladišnog prostora i poboljšanim kamerama. 

Međutim, aplikacije poput Adobe Creative Suite ili Microsoft Office neće raditi. Neke aplikacije, uključujući Office, imaju Android verziju koju možda možete instalirati na Chromebook (ili koristiti veb verziju), mada Android aplikacije često nisu potpuno funkcionalne.

Stil laptopa

Nakon što odaberete željeni operativni sistem, sledeći korak je izbor tipa laptopa koji će vam olakšati život.

  • Tradicionalni laptopovi: Nude različite veličine ekrana, snažne procesore i mnogo priključaka za dodatke. Idealni su za radne projekte i jednostavno povezivanje sa eksternim monitorima.

  • 2-u-1 laptopovi: Kombinuju funkcije laptopa i tableta. S manjim izborom veličina ekrana, ali mogućnošću sklapanja u tablet, odlični su za studente koji beleže napomene ili decu koja žele tablet za video igrice.

  • Netbook računari: Manji i prenosivi, dizajnirani za osnovne zadatke kao što su e-pošta i internet. Nedostaju im neki priključci poput HDMI i USB portova. Savršeni su za školarce i osnovne potrebe.

Vrste, veličina i rezolucija ekrana

Ekran osetljiv na dodir ili ne? To je pitanje. I zaista je dobro pitanje. Opcija da dodirnete ekran zvuči sjajno, ali možda je nećete koristiti — pogotovo ako koristite Bluetooth miš umesto “touchpad”-a. Takođe je i skuplja opcija. 

Cena laptopa sa ekranom osetljivim na dodir obično počinje od oko 400 evra, i to ne uključuje bilo koje napredne funkcije koje možda želite, kao što je jači procesor. Pažljivo razmislite da li je ovakav ekran vredan žrtvovanja drugih funkcija, kao što su memorija ili prostor za skladištenje, posebno ako je cena bitan činilac.

Što se tiče veličine ekrana, veći ekran nije uvek bolji izbor. Gejmeri i foto-editori mogu ceniti veće ekrane poput 17-inčnog, dok je manji ekran praktičniji za studente koji laptop nose svakodnevno. Za portabilnost ili povezivanje sa spoljnim monitorom, laptop od 14 do 15 inča je sasvim dovoljan.

Kada je u pitanju rezolucija ekrana, Full HD (1920 x 1080 piksela) pruža bolje vizuelne efekte od standardnog HD (1366 x 768 piksela), što je važno za sve koji cene jasnoću slike, bilo da se bave fotografijom, video sadržajem ili gejmingom.

Osvežavanje ekrana

Osvežavanje ekrana na laptopu govori koliko puta u sekundi vaš monitor može prikazati novu sliku. Za svakodnevnu upotrebu laptopa, možda vam neće biti bitna brzina osvežavanja ekrana. 

Međutim, ako planirate da koristite laptop za gejming i strimovanje medija, vredi imati uređaj sa solidnim osvežavanjem ekrana. Što je veće, to je brže vreme odziva i glatkija igra.

Prostor za skladištenje

Svi imaju različite potrebe za skladištenjem. Video editoru, fotografu ili programeru će trebati više prostora za skladištenje od osobe koja povremeno proverava i odgovara na e-poštu. 

Optimalna tačka za većinu ljudi je 512 GB, ali ako se bavite uređivanjem medija ili programiranjem, izaberite bar 1 TB. Možete koristiti i “cloud” skladište i kupiti eksterni hard disk.

RAM memorija

RAM (Random Access Memory) je kratkoročna memorija vašeg laptopa - deo koji omogućava brzo otvaranje i zatvaranje pretraživača i programa. Kao i sa internim prostorom za skladištenje, treba da izaberete količinu RAM memorije koja premašuje vaše potrebe. 

Većina laptopova dolazi sa 8 GB ili 16 GB RAM memorije. Dok je 8 GB dovoljno, razmislite o 16 GB, posebno ako se oslanjate na laptop za rad ili školske aktivnosti. Ako ste gejmer kojem je možda potrebno više, trebalo bi da izaberete 32 GB RAM memorije.

Procesori

Procesor vašeg laptopa je poput mozga uređaja. On obavlja sve, od kontrole obrade podataka do registracije klikova miša. Različiti laptopovi nude različite procesore - standardni laptopovi koriste ili AMD ili Intel, dok Apple koristi svoje M1 ili M2 čipove.

AMD vs. Intel

Dok kupujete laptop online, verovatno ste videli ova dva procesora za isti laptop - i obično imaju različite cene. Intel Core serija, posebno i7 i i9, je standard i ponekad je jeftinija opcija. AMD može vredeti više ako vam treba snažan procesor za gejming.

M1 vs. M2

M1 i M2 su Apple procesori koji se koriste u Mac i MacBook uređajima. M2, koji je noviji, ne nudi mnogo više za ljude koji samo proveravaju e-poštu ili surfuju internetom. Možete izabrati MacBook sa M1 procesorom ako su noviji MacBook-ovi van vašeg budžeta. Ali ako razmišljate o MacBook Pro ili vam treba laptop za zahtevne zadatke poput uređivanja ili programiranja, M2 procesor je dobra investicija.

Napravite izbor

Kada suzite izbor na nekoliko modela, pročitajte nekoliko recenzija i potražite stvari koje idu izvan tehničkih specifikacija, kao što su trajnost šarki, osećaj tastature, performanse touchpada, pa čak i temperatura donjeg dela laptopa dok ga držite u krilu. 

Čitanje recenzija je korisno jer specifikacije ne otkrivaju da li je šarka loše napravljena, da li se tastatura lepi ili koliko lako se zagreje donji deo.

Ipak, tehnička savršenost nije sve, pa ne ignorišite svoje osobenosti. Da li želite nešto što izgleda na određeni način? Nema ničeg lošeg u tome. Dizajn je važan kako u praktičnom tako i u estetskom smislu. Nije zabavno koristiti laptop koji vam se ne dopada.

Ponekad je teško definisati zašto nešto volite i to možda nema mnogo smisla na papiru. Kako kažu, o ukusima se ne raspravlja, pa budite sigurni da i to uzmete u obzir prilikom donošenja odluke.