Iako putovanje sa decom može biti jedno prijatno iskustvo, takođe može biti i izazovno. U tom smislu je dobra priprema ključna za bezbrižan odmor. I zato na vreme spakujte sve što je vašem detetu potrebno za udobnost i sigurnost, ali vodeći računa o dužini puta, destinaciji i vremenskim uslovima.

Pre polaska je poželjno da napravite spisak neophodnih stvari. Pored odeće, obuće i higijenskih potrepština, i to najpre pelena za bebe, ne zaboravite ni igračke, knjige i druge zabavne stvari za decu. Ako putujete automobilom, obavezno ponesite auto - sedište koje u potpunosti odgovara uzrastu i težini vašeg deteta.

Uz pelene za bebe, ne zaboravite ni flašicu, cuclu, kašice i prenosivi krevetac, odnosno sve ono što vaše dete inače koristi.

Ukoliko putujete avionom, informišite se na vreme o pravilima avio - kompanije u vezi sa prtljagom za bebe i decu. Ponesite dovoljno hrane i pića za bebu, kao i rezervnu odeću u slučaju da se nešto prospe. Ne zaboravite da ponesete i neke sitnice koje će vam olakšati putovanje, poput vlažnih maramica, papirnih maramica, sredstva za dezinfekciju ruku i flašice vode.

Sitnice koje su neophodne

Pored odeće, obuće i higijenskih potrepština, postoje i neke sitnice koje mogu napraviti veliku razliku u udobnosti i raspoloženju vašeg deteta tokom putovanja. Samim tim će to uticati i na vaše, ali i na raspoloženje ostalih saputnika.

Obavezno ponesite vlažne maramice za čišćenje ruku i lica, zatim papirne maramice, te odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju ruku i flašicu vode za hidrataciju. Takođe, ponesite kremu za sunčanje i šeširić za zaštitu od sunca, a ako putujete tokom letnjih meseci.

Podrazumeva se da posebnu pažnju treba obratiti na pakovanje stvari za bebe. Cucle, flašice i eventualno mleko za dohranu, te pelene za bebe i omiljenu igračku ili ćebence, ni u kom slučaju ne treba zaboraviti, jer će im to pružiti osećaj sigurnosti. Za stariju decu, ponesite njihove omiljene grickalice, sokove i slatkiše kako biste im utolili glad i žeđ tokom puta.

U slučaju da putujete avionom, razmislite o kupovini novih igračaka ili knjiga koje će iznenaditi dete i održati mu pažnju tokom leta. Takođe, ponesite slušalice za uši kako biste smanjili buku i omogućili detetu da se odmori.

Ne zaboravite pelene za bebe

Nema nikakve sumnje da su u određenom uzrastu pelene za bebe najvažnija stavka ukoliko idete na putovanje sa bebom. Uverite se da imate dovoljno pelena za ceo put, kao i za boravak na destinaciji. Najbolje je da ponesete malo više pelena nego što mislite da će vam biti potrebno, za svaki slučaj.

Istini za volju, pelene za bebe se mogu gotovo svugde kupiti, ali je uvek poželjno da imate određenu količinu uz sebe, dok ne stignete na destinaciju.

Pored pelena, ponesite i vlažne maramice, kremu za pelenski osip i kesice za odlaganje korišćenih pelena.

Ilustracija; Foto: Zwiebackesser/Shutterstock

Da li je prenosivi krevetac dobra opcija?

Mnogi roditelji smatraju da prenosivi krevetac može biti odlično rešenje za putovanja sa bebom ili malim detetom. On pruža detetu sigurno i udobno mesto za spavanje, a istovremeno je lagan, kompaktan i jednostavan za transport.

Prednost prenosivog kreveca je što vašem detetu pruža poznato okruženje za spavanje, a što može biti posebno važno za bebe i malu decu koja su osetljivija na promene. Takođe, prenosivi krevetac može poslužiti i kao mesto za igru tokom dana.

Međutim, pre nego što se odlučite za kupovinu prenosivog kreveca, razmislite o tome koliko često ćete ga koristiti i da li imate dovoljno prostora u automobilu za njegov transport. Takođe, imajte na umu da prenosivi krevetac možda nije najudobnija opcija za stariju decu koja su navikla na veći krevet. U tom slučaju, možda je bolje da se raspitate o mogućnosti iznajmljivanja kreveca na odabranoj destinaciji.

Kako uživati na putovanju sa decom?

Iako putovanje sa decom može i te kako biti izazovno, ipak uz malo planiranja i strpljenja, može biti i veoma zabavno. Dobro je da uključite decu u planiranje putovanja, te da im dozvolite da biraju destinaciju, ali i aktivnosti i smeštaj, u skladu sa njihovim uzrastom i interesovanjima.

Valjalo bi takođe i da napravite raspored aktivnosti, ali da ipak budete fleksibilni i prilagodite se potrebama i željama vašeg deteta. Neka putovanje bude avantura, a ne strogo isplaniran raspored, jer će tako svima biti maksimalno prijatno.

U slučaju da putujete automobilom, poželjno je da pravite redovne pauze kako bi se deca mogla protegnuti, istrčati i osloboditi višak energije. Svakako ponesite dovoljno hrane, pića i grickalica kako biste izbegli glad i nervozu tokom puta.

Ukoliko putujete avionom ili vozom, recimo, ne zaboravite da ponesete igračke, knjige ili tablet kako biste zabavili decu tokom putovanja. U tom slučaju bi valjalo i da razmislite o tome da ponesete slušalice za uši kako biste smanjili buku i omogućili detetu da uživa u muzici, recimo, te da se ne zamori tokom putovanja.

Da bi putovanje sa decom zaista bilo nezaboravno iskustvo za celu porodicu, zahteva dobru pripremu i organizaciju. Ukoliko se dobro pripremite i ponesete sve što je potrebno, uživaće i vaši mališani, a i vi sa njima.