Sigurno ste pomislili da preterujemo. Zašto biste forsirali decu od najranijih dana da uče engleski? Zar nije dovoljno pustiti ih da se igraju? Preopterećeni su, previše je aktivnosti. Kako će učiti engleski, pa ništa ne razumeju, a još su mali, ne pišu? Ima vremena, čekajmo da prvo savladaju maternji kako treba, pa polako...

Sigurni smo isto tako da ste čuli sa raznih strana da su deca u najranijem uzrastu kao mali sunđeri, sve upijaju.

Nema ničeg čudesnijeg od gledanja deteta kako razvija jezičke veštine u bezbednom i podsticajnom okruženju. Prvo i osnovno takvo okruženje je porodica, gde se savladava i upija maternji jezik.

A šta ćemo ako roditelji imaju različite maternje jezike? Zar treba da se odreknu jednog u korist drugog? Ili ako žive u zemlji gde se govori neki sasvim treći jezik?

1. Početak Helen Doron škole engleskog za decu od 3-7 godina

Davne 1985. godine, Helen je odvela svoju, tada četvorogodišnju kćerku na časove violine kod čuvenog profesora Suzukija. Njegova filozofija je bila da deca od najranijeg doba treba da uče jezik muzike. Ta rečenica je ostavila dubok trag kod Helen, čija su deca već odrastala u dvojezičnoj porodici, i ideja je rođena – deca isto tako od najranijeg doba mogu da uče i muziku jezika!

Saveti logopeda još tada su glasili da svaki roditelj treba da koristi svoj maternji jezik u priči s detetom, kako bi dete ravnopravno slušalo oba jezika, a roditelj se osećao najprijatnije u tome – što je Helen sa svojim suprugom već koristila, samo je uz Suzuki filozofiju taj proces dobio svoje zaokruženje, i poneo njeno ime.

Tada su nastali prvi audio materijali i knjige uz koje je Helen lično podučavala decu u svom gradu engleskom jeziku.

2. Razvoj Helen Doron metodologije

Od tada do danas, skoro 40 godina Helen Doron škola engleskog za decu postavlja standarde u ranom učenju jezika. Što je započeto kao škola engleskog za decu od 3-7 godina, preraslo je u školu za decu od 3 meseca do 19 godina.

Preko 3 miliona dece je do danas imalo jedinstvenu priliku da engleski jezik uči kao maternji jezik, kroz igru, pesmu, interakciju, i pozitivno i podsticajno okruženje, bez korišćenja maternjeg jezika – samo na engleskom, od prvog dana.

Ova metodologija je priznata od strane stručnjaka i roditelja kao izuzetno uspešna, a deca koja dolaze na časove pokazuju odlične rezultate već posle prvih meseci. Najvažnije, deca od prvog dana časove doživljavaju kao zabavu, stiču nove drugare, uče se timskim igrama i saradnji i strpljenju i podršci, a za decu mlađu od 5 godina imaju i punu podršku roditelja koji su sa njima na času.

3. Prednosti ranog učenja engleskog jezika

Rano učenje engleskog jezika donosi mnoštvo prednosti koje su od suštinskog značaja za razvoj deteta.

U prvih tri do pet godina života, mozak dece se ubrzano razvija, stvara nove sinapse (veze), što deci omogućava da lako upijaju nove informacije i razvijaju jezičke veštine na prirodan način, neverovatnom brzinom, uz pravu i dobro vođenu interakciju.

Pored razvoja jezičkih veština, rano učenje engleskog jezika kao maternjeg pozitivno utiče i na kognitivne sposobnosti dece. Studije pokazuju da deca koja uče strani jezik od ranog uzrasta kasnije postižu bolje rezultate u rešavanju problema i kreativnom razmišljanju.

Od prvog „Hello“ do „Bye, bye“ na kraju časa, kroz specijalno vođenu igru, druženje, mnoštvo muzike i bogatih ritmova ali i odličnih koreografija koje ih prate, deca neprimetno usvajaju melodiju engleskog jezika i počinju da ga upotrebljavaju da bi se što pre uključili u igranjac.

Pritom, Helen Doron metoda deci približava i ritmove celog sveta, razvija motoriku, timski duh, gradi samopouzdanje i razvija pozitivne stavove prema učenju uopšte, što je temelj za njihov budući akademski uspeh.

4. Profesionalni i licencirani nastavnici

Profesionalni i licencirani nastavnici su srce Helen Doron škole engleskog za decu.

Uslov za rad u Helen Doron školi je da se položi specijalizovan trening za Helen Doron nastavnike i stekne licenca za rad po toj metodologiji. S obzirom da je raspon uzrasta širok, nakon prvog treninga nastavnici moraju položiti i svaki kurs posebno, da bi stekli adekvatno znanje o različitim uzrastima koje svaki kurs pokriva – jer sa decom od 3 godine se radi na jedan način, a sa decom koja su već u tinejdžerskim vodama – na drugačiji način.

Svim uzrastima je zajedničko da nastavnici stvaraju motivišuću atmosferu u učionici, i da deca osećaju njihovu predanost i posvećenost njihovom napretku.

Upisujući svoje dete u Helen Doron školu, roditelji mogu biti sigurni da će njihovo dete biti u rukama najboljih nastavnika koji će ga voditi kroz svaki korak učenja engleskog jezika s ljubavlju i uz pozitivnu komunikaciju.

5. Kako se prijaviti u Helen Doron školu

Da bi prijavili svoje dete u Helen Doron školu, potrebno je posetiti zvaničnu internet stranicu www.helendoron.rs, , gde roditelji mogu naći sve potrebne informacije o upisu, programima i mogućnostima.

Za početak, roditelji treba da popune jednostavan prijavni formular, dostupan na sajtu, kako bi izrazili zainteresovanost za program i odabrali opštinu /grad gde se nalazi njima najbliža lokacija.

Nakon popunjavanja formulara, tim Helen Doron škole sa odabrane opštine će kontaktirati roditelje radi dogovora oko zakazivanja besplatnog probnog časa za dete, na kome će prisustvovati zajedno s detetom.

Roditelji će tada imati priliku da postave sva dodatna pitanja o programu i metodologiji, što će im pomoći da donesu informisanu odluku o upisu.

Rani upis u školsku godinu donosi razne pogodnosti, i omogućava roditelju da unapred isplanira svoje vreme u popodnevnim satima sa svojim detetom.

Ukoliko je lakše, besplatni call centar za celu Srbiju 0800/333-000 je na raspolaganju svakog radnog dana od 09-20h, kao i subotom od 09-13h.

Povezane vesti