Može biti lepo i stresno, ali i konfuzno u isto vreme, pa je uvek dobro isplanirati određene stvari unapred, kako bi sam porođaj i period sa novorođenčetom dočekali što pripremljeniji.

Na telu i u telu žene se dešavaju mnoge promene koje utiču na fizičko zdravlje, ali i psihičko, počev od raspoloženja. Zbog toga je važno da trudnica ima podršku svoje porodice i zajednice, kako bi što lakše podnela sve teškoće.

Za sve je potrebno strpljenje, pa tako i za rešavanje određenih problema – zbog toga u nastavku teksta nudimo par ključnih saveta koji bi mogli da budu od pomoći novim mamama.

Kalendar trudnoće – praćenje svih promena

Kalendar trudnoće je verovatno nešto o čemu ste slušali mnogo, a predstavlja svojevrsni vodič razvoja bebe i svih promena koje se dešavaju u telu same žene koja je nosi. Obuhvata period svih 9 meseci trudnoće, a koji mogu biti podeljeni po nedeljama ili tromesečjima, zavisi kako želite da gledate sam tok napretka.

Na ovaj način kalendar trudnoće prati kako se beba razvija, ali ono što je takođe važno, prate se i sve promene u telu trudnice, što može mnogo toga da joj kaže o svemu što doživljava. Na taj način se otklanjaju potencijalne brige i nude objašnjenja za sve cikluse kroz koje prolazi i kroz koje će proći.

Kalendar trudnoće predstavlja veliku pomoć na koju se žene mogu osloniti u ključnim trenucima. Takođe se daju bitni saveti o tome kako bi se trebalo ponašati, šta jesti, ali i kakvom fizičkom aktivnošću se baviti.

Bol u leđima u toku trudnoće

Jedna od promena, odnosno problema sa kojim se susreću žene u drugom stanju, jeste upravo manji ili veći bol u leđima. S obzirom na to koliko je često, nema razloga za brigu ili strah, jer se može rešiti.

Prosto rečeno, beba se razvija, dok se težina žene povećava, pa se tako dodatno opterećenje stavlja na kičmu. Donji deo leđa je najproblematičniji za većinu, ali postoje načini da se ti bolovi olakšaju.

Prvo je važno da postoji pravilno držanje, a potom da se nosi udobna obuća. Važni su i jastuci za podršku koji mogu doprineti smanjenju napetosti donjeg dela leđa.

Svim trudnicama se preporučuje da, nezavisno od toga da li imaju bol u leđima ili ne, imaju umerenu fizičku aktivnost, poput lagane šetnje svakog dana, kako bi poboljšale fleksibilnost i olakšale sebi i proces porođaja kasnije.

Odabir dobrih kolica za bebe

Dobra kolica za bebe ne podrazumevaju samo dobar kvalitet kolica i izdržljive materijale od kojih su ona napravljena, već i to da majka može njima lako rukovati. Upravo zbog fizičkih poteškoća tokom i nakon trudnoće, važno je da kolica odgovaraju njenim potrebama, koliko i bebinim.

Ukoliko ste u potrazi, potrebno je da obratite pažnju na težinu i prenosivost. Bolja su kolica koja se lako sklapaju, a možda i ne zauzimaju mnogo prostora. Takođe, za leđa majke je važno da kolica budu ergonomska, odnosno da budu podesiva u skladu sa njenim potrebama.

Naravno, bezbednost bebe je ovde najvažnija stavka, pa je potrebno da budu stabilna za njenu težinu, i da imaju sigurnosne pojaseve koji će pružiti maksimalnu zaštitu za novorođenče.

Povezane vesti