Potom se u procesu starenja dešava da slabe, a nekad uzročnik mogu biti i loš način života i ishrana koja nije bogata svim elementima koji su potrebni za zdrav koštani sistem.

Neki od najčešćih problema uključuju osteoporozu, koja prouzrokuje slabe i lomljive kosti, ali se češće dešava starijoj populaciji.

Sledeći je artritis, koji se povezuje sa problemima sa zglobovima, ali može biti i vrsta reumatoidnog artritisa koji podrazumeva napade imunološkog sistema na sopstvene zglobove.

Sigurno ste čuli i za rahitis, koji je izazvan nedostatkom vitamina D, pa se tako dešava opšte slabljenje i omekšavanje kostiju, što je češće kod dece.

D vitamin – zbog čega je važan?

Oduvek slušamo koliko su određeni sastojci važni za naš napredak dok smo deca, ali i kasnije kada u odraslom periodu krenu da nam se javljaju određeni zdravstveni problemi usled nedostatka istih.

Kalcijum, koji se nalazi u mleku koje konzumiramo od rođenja, jeste osnovni mineral koji je u strukturi naših kostiju i zuba. Kalcijum im obezbeđuje stabilnost i čvrstinu, a njegov nedostatak može da dovede do toga da se koštana masa smanji i tada je veća mogućnost preloma ili nekih oboljenja.

Sa druge strane, D vitamin ima ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, a to čini preko hrane koja se nalazi u crevima. Jednostavnije rečeno, ukoliko telo ne poseduje dovoljnu količinu njega, kalcijum se ne može iskoristiti pravilno.

Takođe, ima ključnu ulogu za održavanje balansa kalcijuma u krvnom sistemu – to je neophodno za funkcionisanje mišića, ali i nervnog sistema.

Zdravlje kostiju ključno za ugradnju zubnih implanta

Još jedna stavka o kojoj morate dobro razmisliti ukoliko imate koštanih problema koje je potrebno lečiti, jeste upravo ugradnja zubnih implanta.

Kada su slabi nivoi vitamina D koje imate u organizmu, kosti slabe, pa je tako i za vilicu teže da se implanti integrišu.

Zubni implanti su sjajno rešenje kada su zubi izgubljeni ili oštećeni, a značajno mogu pomoći funkcionalnosti pri konzumiranju hrane, ali istovremeno i govora. Takođe, estetika je važan deo zuba uopšte, s obzirom na to da su jedna od stvari koja se prvo primeti na nekome.

Dakle, osobe koje imaju problema sa vilicom, moraju posebnu pažnju obratiti i na kalcijum i na vitamin D, kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje.

Važnost reumatologije

Reumatologija se, kao grana medicine, bavi lečenjem reumatskih bolesti koje loše utiču na zglobove, mišiće i koštani sistem. Reumatolozi će najbolje prepoznatit simptome bolesti, pa je važno da im se obratite ukoliko osećate neku teškoću u mobilnosti.

Nekad je potrebna terapija da bi se situacija poboljšala, dok se u velikom broju slučajeva većih problema preporučuje fizioterapija koja će ojačati čitav sistem i olakšati kretanje. Takođe, ortopedska pomagala se mogu koristiti ukoliko je potrebno.

Reumatolozi će svakom pacijentu prilagoditi terapiju, u zavisnosti od toga koje oboljenje je u pitanju. Naravno, reumatologija kao nauka nam pruža edukaciju, kako bismo bolje razumeli svoje telo i prilagodili se tako da vršimo što manje opterećenje na kičmu.

Važno je da obraćamo pažnju na osnovne stvari, poput držanja, pravilnog hodanja i položaja tela kada radimo bilo šta. Teško je uskladiti sve sa ubrzanim stilom života, ali i redovno vežbanje ili bilo kakva fizička aktivnost mogu značajno pomoći.

Povezane vesti