Kako odabrati pravo auto-sedište? Da li su neka sedišta sigurnija od drugih? I na šta sve treba obratiti pažnju kada birate sedište za svoje dete?

Biranje odgovarajućeg auto sedišta može biti pomalo zbunjujuće, posebno jer zakon propisuje da deca moraju biti u njima do 12. godine ili visine od 135 centimetara. Ako se pitate kako to da uradite, ovaj vodič je tu da vam pomogne i pruži sve potrebne informacije.

Koje su vrste auto-sedišta dostupne?

Na tržištu postoje tri osnovne kategorije auto-sedišta za decu. Svaka od njih ima svoje specifične funkcije i dizajnirana je kako bi obezbedila maksimalnu sigurnost i udobnost za decu različitih uzrasta i težina. Pa tako, na primer, imate auto sedišta 9-36, što znači da su adekvatna za decu koja imaju minimalno devet, a maksimalno 36 kilograma.

1. Bezbednosna sedišta za novorođenčad i bebe

Sigurnosno sedište je namenjeno isključivo za novorođenčad i bebe do godinu dana. Ova sedišta su dizajnirana da se postavljaju u suprotnom smeru od vožnje, što povećava sigurnost deteta u slučaju saobraćajne nezgode.

Možete ih koristiti od trenutka kada se beba rodi, sve dok ne premaši maksimalne limite visine ili težine. Sedišta su opremljena bazom koja ostaje u automobilu, a sama sedišta se lako postavljaju i uklanjaju zahvaljujući praktičnom "klik" mehanizmu, što olakšava korišćenje prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

2. Konvertibilna dečja auto-sedišta

Konvertibilna auto-sedišta ili višenamenska predstavljaju veoma praktičnu opciju za roditelje, jer se mogu prilagoditi različitim fazama rasta deteta. Ova sedišta, koja podržavaju težinu od 0 do 36 kilograma, koriste se od rođenja pa sve do trenutka kada dete dostigne maksimalnu težinu, obezbeđujući sigurnost i udobnost tokom svih razvojnih faza.

Umesto dodatne baze, ova sedišta se sigurno pričvršćuju pojasevima automobila. U početku, sedište je pozicionirano unazad. Kako dete raste, lako se može prebaciti u položaj okrenut napred, omogućavajući mu da uživa u vožnji, uz zadržavanje potrebne sigurnosti i udobnosti.

3. Buster sedište za decu

Buster sedište je dizajnirano da podiže dete u automobilu, omogućavajući pravilno korišćenje sigurnosnih pojaseva. Ova dodatna visina osigurava da pojasevi obuhvate telo deteta kako bi im pružili potrebnu sigurnost tokom vožnje. Preporučuje se za decu stariju od četiri godine i težine veće od 18 kilograma.

Postoje dva tipa buster sedišta: sa naslonom i bez njega. Sedišta sa naslonom funkcionišu slično konvertibilnim auto-sedištima, ali su kompaktnija i imaju vodilice za rameni pojas. Nasuprot tone, buster sedišta bez naslona pružaju visinu, ali ne nude dodatnu podršku za leđa, što omogućava pravilno pozicioniranje sigurnosnih pojaseva za dete.

Zašto je sigurnost najvažnija kad birate auto-sedište?

Kada birate auto-sedište za svoje dete, važno je da razmislite o svim onim karakteristikama koje će mu obezbediti maksimalnu sigurnost. Prvo, sedište treba da bude prilagođeno uzrastu, težini i visini vašeg mališana.

Takođe, dodatna sigurnost dolazi iz inovativnih funkcija poput petotaktnih sigurnosnih pojaseva. Oni pomažu da se sile udarca ravnomerno rasporede i sprečavaju da se dete pomera u opasne pozicije. 

I, naravno, obavezno birajte sedište koje ima visoki limit težine za poziciju okrenutu unazad. To je najbolja praksa za dodatnu zaštitu. Ne zaboravite ni na bočne udare. Iako još nema standardizovanih testova za to, važno je imati na umu. Pored ovog, auto-sedište mora biti čvrsto postavljeno u vozilu da bi zaista bilo sigurno za vaše dete.

I još nešto – izbegavajte korišćenje auto-sedišta dok vaše dete nosi zimsku jaknu ili pretešku odeću. To može ometati pravilno prianjanje pojaseva. Isto tako, izaberite sedište koje se lako prilagođava i koje odgovara dimenzijama vašeg automobila. 

Kazne za nepoštovanje propisa o auto-sedištima

Neposlušnost prema pravilima korišćenja auto-sedišta može doneti ozbiljne posledice, uključujući visoke novčane kazne i dodatne kaznene poene. Konkretno, kazna za nepostavljanje auto-sedišta iznosi 5.000 dinara. Ako prevozite dete na prednjem sedištu bez odgovarajuće zaštite, kazne se kreću od 20.000 do 40.000 dinara, uz dodatne kaznene poene.

U najtežim slučajevima, kazne se mogu kretati od 100.000 do 120.000 dinara, ili čak uključivati minimalno 15 dana zatvora, posebno kada se radi o prevozu dece na mestima koja nisu predviđena za sedenje. Iako su propisi jasni, mnogi i dalje zanemaruju obavezu vezivanja dece na zadnjem sedištu.

Biranje odgovarajućeg auto-sedišta za vaše dete može biti prava glavobolja, ali uz malo pažnje na bezbednost i udobnost, možete učiniti vožnju sigurnijom za celu porodicu. Važno je da budete odgovoran vozač i da se postarate da vaše dete bude vezano tokom svake vožnje.

 

Povezane vesti