Slične razlike u performansama nećete primetiti osim ako ne koristite visokokvalitetno gorivo.

Na isti način, izbor matične ploče neće značajno promeniti vaše gejming iskustvo, osim ako ne idete na premijum modele. Zato, hajde da pogledamo na šta treba da obratite pažnju pre nego što kupite novu matičnu ploču.

Kako izabrati savršenu matičnu ploču za gejmerski računar

Planirate da sastavite gejmerski računar? Super! Ali, na tržištu ima toliko modela da se lako možeš zbuniti. Mnogi izgledaju slično po ceni i karakteristikama, a kad se doda gomila tehničkih termina, situacija postaje još komplikovanija.

Zvuči zastrašujuće, ali nemojte da brinete! Samo se fokusirajte na kompatibilnost i pročitajte nekoliko stručnih recenzija. To će vam pomoći da se orijentišete.

Iako su matične ploče različite, neki modeli jednostavno pružaju bolje performanse za određene cene. Pomoću malo istraživanja i upoređivanja karakteristika na sajtovima kao što www.gstore.rs, možete dobiti maksimum za svoj novac. Tako ćete pronaći matičnu ploču koja će odlično raditi u vašem gaming setup-u.

Da li matična ploča može da utiče na brzinu igre?

Matična ploča sama po sebi ne utiče direktno na brzinu igara, ali ima svoj deo u čitavoj priči.

Ona omogućava bolju komunikaciju između grafičke kartice i procesora, što može ubrzati ili usporiti performanse.

To je slično kako SSD može da poboljša koliko se slika prikazuje u jednoj sekundi (FPS). Nije direktan faktor, ali svakako doprinosi bržem učitavanju igara i boljim performansama celog sistema.

Koliko je bitan procesor?

Kad birate matičnu ploču, tip procesora koji odaberete direktno utiče na to koja matična ploča će vam biti potrebna. Na primer, ako idete na Intel CPU, trebaće vam matična ploča sa soketom 775 da bi sve radilo kako treba. Bez odgovarajuće ploče, procesor jednostavno neće funkcionisati.

Takođe, tip matične ploče igra veliku ulogu u tome koliko možete "overklokovati" svoj procesor. Iako svaka igra ne zahteva dodatnu snagu, ponekad je dobro probati. Intel Z-serija matičnih ploča, na primer, omogućava overkloking kada koristite K-seriju procesora. S druge strane, kod AMD Ryzen, većina čipseta, osim budžetskog A320, podržava ovu opciju. 

Koliko je bitna grafička kartica?

Da li je grafička kartica zaista bitan? Apsolutno! Grafička kartica je glavna komponenta za performanse u igrama, a za brži prenos podataka, potrebno je solidno PCI Express (PCIe) sučelje.

Danas imamo PCIe x16 slotove u različitim verzijama: 

  • 2.0 (5GHz), 

  • 3.0 (8GHz) i 

  • Najnoviju 4.0 (koja dvostruko povećava protok u odnosu na 3.0). 

Ovi slotovi se obično nalaze na novim matičnim pločama, poput Ryzen X570.

Koliko novca dati u gejming matičnu ploču?

Mnoge ploče pružaju slične performanse, pa se postavlja pitanje: da li stvarno vredi potrošiti stotine evra na novu matičnu samo da biste dobili par dodatnih FPS-ova? Uvek je dobro balansirati između cene i onoga što vam zaista treba za maksimalno gejming iskustvo.

Evo nekoliko bitnih tačaka koje treba imati na umu prilikom izbora:

  • Birajte ploče srednje klase: Uvek je dobra ideja da razmotrite ploče srednje klase kada god je to moguće. Naravno, budžet može biti prepreka za neke, dok drugi možda žele da se istaknu i spremni su da ulože više u svoju konfiguraciju.

  • Cena matičnih ploča: Može da vas iznenadi, ali cena matičnih ploča nije uvek u skladu s njihovim performansama. Često su troškovi više vezani za dizajn i dodatne funkcije. Na primer, matične ploče koje imaju sjajan izgled i LED svetla obično su skuplje, čak i ako su te karakteristike rezervisane samo kod modela sa visokim performansama.
  • Cene matičnih ploča za overclocking: Kada birate matičnu ploču za overclocking, imajte na umu da se cene mogu značajno razlikovati. Ako ste u potrazi za AMD B350 ili B450 modelima, oni obično počinju od oko 100 evra. S druge strane, Intel Z370 i Z390 modeli su malo skuplji, sa cenama koje kreću od 150 evra za osnovne verzije.
  • Dodatne funkcije mogu značajno da promene cenu. Recimo, laptop sa tri USB 3.0 porta obično će koštati više od onog sa tri USB 2.0 porta.

Zaključak

Izbor matične ploče neće drastično promeniti vaše gejming iskustvo, ali ipak može uticati na celokupno funkcionisanje vašeg desktop računara za gaming. Overklokovanje je svakako važno, jer može značajno da poboljša performanse, posebno kada se gleda u odnosu na uloženi novac. Ako imate mogućnost, obavezno razmislite o tome!

Kad birate matičnu ploču, posebno čipset, obratite pažnju na to kako će se uklopiti sa vašim procesorom. Na primer, ne treba vam X570 za Ryzen 3 1200 — izaberite čipset koji odgovara vašem CPU-u.

I, naravno, ne zaboravite na estetiku! Iako nije najvažnija stavka, vizuelni doživljaj takođe ima svoju ulogu. Ali, ne kupujte je samo zbog izgleda; razmislite praktično o svom izboru.

 

Povezane vesti