Moramo priznati da nam odlazak u stomatološku ordinaciju često nije prijatan. Onaj neodređeni strah ili teskoba, bojazan, strepnja, napetost, uznemirenost koja često prati posetu stomatologu često ima svoj koren u predhodnim, bolnim ili traumatičnim iskustvima. Samo iščekivanje da se predhodno iskustvo ponovi predstavlja problem, često veliki. Ove emocije su sastavni deo života ali, koliko god neprijatne bile, ako ih okrenemo u svoju korist, omogućuju nam ubrzanu procenu situacije koja potencijalno može biti opasna po nas i pripremiti nas na delovanje. U ovom slučaju, racionalizacija situacije je jedno od najboljih rešenja.

Savremene stomatološke ordinacije svakodnevno se staraju da otklone prvo one objektivne teškoće koje mogu doprineti pojavama straha i anksioznosti. Stomatološke ordinacije koje su nove generacije nisu tmurna mesta, naprotiv. Svetle prostorije, u kojima preovladavaju vedre i umirujuće boje su one koje će prve učiniti da se u njima prijatno osećamo. Raspored prostorija, adekvatan, udoban nameštaj, tiha muzika, dobar izbor časopisa i knjiga, program na TV aparatima, sve ovo može da nam privuče pažnju dok čekamo. Odlični načini zakazivanja termina poseta, takođe nam omogućuju najkraće moguće vreme čekanja.

Stomatolozi tvrde da većina njihovih pacijenata koja dolazi u stomatološke ordinacije stižu sa nekom dozom anksioznosti iz jednog razloga – nemaju pojma, ne znaju šta ih čeka, koji zahvati su im potrebni i naravno, da li će ih boleti.

I u ovom slučaju, preventivno delovanje daje najbolje rezultate. Kod veoma male dece potrebno je stvarati i razvijati svest o potrebi čuvanja oralne higijene u cilju unapređivanja oralnog zdravlja u celini. Ove posete proteći će u igri i druženju sa specijalistima stomatolozima dečije stomatologije koji rade u stomatološkim ordinacijama. Na taj način, deca će na osnovu prvih dobrih iskustava formirati pre svega pozitivan stav ka odlasku u stomatološku ordinaciju i samim tim ustanoviti naviku redovnog posećivanja stomatologa.

Šta treba da radimo mi, koji se plašimo odlaska u stomatološku ordinaciju u nekim odraslim, zrelim godinama? Pre svega, treba da prestanemo da iz nekih svojih razloga, bili oni objektivni ili ne, odlažemo posetu stomatološkoj ordinaciji. Lekari specijalisti stomatologije su - lekari. I tu su da nam pomognu da prevladamo svoje bojazni. Postoje različite tehnike i pristupi kojima se ova vrsta straha uspešno suzbija. Potrebno je da svom izabranom stomatologu poklonimo svoje poverenje. Ne treba se suzdržavati ni stideti. U svojoj dugogodišnjoj praksi stomatolozi su se susretali sa različitim bolestima i promenama, pa sigurno više nemamo čime da ih iznenadimo. Oni nas neće osuđivati nego će nam toplo i prijateljski preporučiti sve one lekove, zahvate i tretmane koji će dovesti do oporavka. Detaljno objašnjenje, ponovljeno nekoliko puta ukoliko je potrebno, je najvažniji alat koji koriste stomatolozi na samom početku. Ukoliko uspostavimo prisan i prijateljski kontakt sa svojim stomatologom, lakše će nam biti da se opustimo tokom zahvata. Takođe treba da znamo da savremena tehnologija koja napreduje iz dana u dan donosi na tržište sve savremenije mašine i aparate, sredstva, alate, lekove koji pomažu u suzbijanju bola tokom zahvata ali i skraćuju vreme koje je potrebno da se sam zahvat izvrši. Stomatološke ordinacije se staraju da budu u savremenim tokovima tehničke opremljenosti ali isto tako i da njihov zaposleni kadar bude stručno zastupljen i edukovan, u toku sa svim inovacijama koje struka nudi. Dozvolimo svojim stomatolozima da nam pomognu, oni znaju kako to učiniti.

Stomatološke ordinacije često zapošljavaju ili organizuju savetodavnu službu odnosno savetodavne usluge svojim pacijentima. Savetnici su tu da bi nam pomogli da shvatimo da je sve ono što osećamo razumljivo. ‘Šta ako’ je uvrežen način razmišljanja koji ne vodi ničemu. Celokupno osoblje zaposleno u stomatološkim ordinacijama u svakom momentu vodi računa o tome kako se mi osećamo pa ako nas i stigne panika u toku zahvata, biće prepoznata i sanirana u pravom momentu. Tehnike disanja, stisak ruke, umirujuće reči, čaša vode, tehnike poput akupresure su samo neke koje se koriste ako je to potrebno.

Osnovno je da se osećamo sigurno. Pored vrhunskog uređenja, najsavremenije opremljenosti, stomatološke ordinacije znaju koliko je ljudski faktor bitan. Što smo otvoreniji za saradnju sa svojim stomatologom, to će naša poseta stomatološkoj ordinaciji bezbolnije i ugodnije proći pa samimi tim i anksioznost koju smo možda osećali u početku počeće da bledi i nestaje.

Sajt Oglasiko vam nudi usluge vrhunskih stomatoloških ordinacija. Potražimo neku od njih na osnovu vlastitih pretenzija. Lokacije sa mapama ‘kako nas pronaći’, kontakt telefoni, adrese, e-mail adrese, kontakti na društvenim mrežama u cilju kvalitetnijeg upoznavanja sa mestom i ljudima, neizostavna savetodavna služba podrške pacijentima, popis zaposlenih sa priloženim biografijama, spiskovi sa uslugama koje su nam na raspolaganju, detaljni opisi procedura koje nas čekaju, sve je sada na jednom mestu. Ako nam ni ovo sve nije dovoljno, potrebno je da se osvrnemo na preporuke zadovoljnih pacijenata, korisnika usluga neke od brojnih stomatoloških ordinacija kojoj ćemo pokloniti svoje poverenje i sa njom sarađivati duže vreme.

J.S.

Povezane vesti

Bez straha – stomatološke ordinacije
Promo

Bez straha – stomatološke ordinacije

Stomatolozi tvrde da većina njihovih pacijenata koja dolazi u stomatološke ordinacije stižu sa nekom dozom anksioznosti iz jednog razloga – nemaju pojma, ne znaju šta ih čeka, koji zahvati su im potrebni i naravno, da li će ih boleti.

16.10.2024. 8:41