Zašto sve više ljubitelja kafe tvrdi da miris i aromu najbolje čuvaju kapsule za kafu?
Kafa, njen miris i aroma, stvaraju osećaj udobnosti, imaju moć da poboljšaju raspoloženje ili nas opuste, pa se proizvođači trude da njihova kafa do potrošača stigne što svežija i aromatičnija.
Ilustracija; Foto: New Africa/Shutterstock
11.4.2025.|7:10
Izvor: Promo
Podeli:
Mnogi ljubitelji kafe tvrde da se miris i aroma najbolje očuvaju u kapsulama za kafu, jer su kapsule za kafu hermetički zatvorene, zaštićene od svetlosti, vazduha i vlage čime se zadržava potpuna svežina i aroma kafe.
Šta nam je kafa u kapsulama donela?
Ali, kako bi aroma kafe ostala postojana kapsule za kafu moraju biti napravljene od adekvatnog materijala. Evo koji materijal najefikasnije čuva svežinu kafe. Plastične kapsule za kafu su trenutno najprodavanije jer su jeftinije, lakše za proizvodnju i dobro čuvaju aromu kafe, ali one se uglavnom ne mogu reciklirati. Takođe postoje studije koje ukazuju da plastične kapsule mogu doprineti hormonskom dizbalasnu i problemima s plodnošću, pa imaju negativan uticaj ne samo na okolinu već i na zdravlje ljudi. S druge strane kompostabilne kapsule su za razliku od plastičnih 100 odsto razgradive i to ih čini ekološki najboljim izborom. Ipak ove kapsule nisu hermetički zatvorene i ne mogu sačuvati potpunu aromu i svežinu kafe. Takođe pošto se prave od biljnih materijala poput kukuruznog skroba i pulpe šećerne trske ukoliko slučajno dođu u kontakt s vodom mogu se rastvoriti ili razviti buđ i samim tim postati neupotrebljive. Najzad aluminijumske kapsule za kafu hermetički su zatvorene, a aluminijum ima jedinstvenu sposobnost da zaštiti kafu od štetnih supstanci što nije slučaj sa kompostabilnim kapsulama.
Zbog ove karakteristike miris i ukus kafe u aluminijumskim kapsulama ostaju postojani i nepromenjeni. Pored toga aluminijumske kapsule, za razliku od plastičnih predstavljaju ekološki prihvatljivu opciju budući je aluminijum potpuno reciklabilan i nebrojano puta se može reciklirati. Pritom reciklaža ovog materijala zahteva samo pet odsto energije koja se koriisti za izdvajanje novog aluminijuma iz rude. Osim materijala od koga su espresso kapsule napravljene, bitnu ulogu u očuvanju neodoljive arome kafe igra i brzina pakovanja. Kafa se u kapsule pakuje brzo i efikasno nakon prženja i time se osigurava zadržavanje bogatih i mirisnih nota kafe unutar kapsula. Zbog toga svaki put kada pripremimo kafu u kapsulama uživamo u mirisu kafe kao da je tek ispržena.
Ilustracija; Foto: Nicoleta83Parvu/Shutterstock
Uživanje u punim ukusima
Zahvaljujući kapsulama za kafu ovaj, svima omiljeni napitak stiže u domove svež, mirisan, i bogatog punog ukusa. Zahvaljući svom pakovanju kapsule čuvaju svežinu kafe na način koji je teško postići drugim metodama. Birajući kapsule koje najbolje odgovaraju našim potrebama, možemo uživati u savršenoj kafi, a da istovremeno brinemo i o prirodi.
A šta to kafi daje neodoljiv miris? Dok kafa prolazi kroz svoj „životni ciklus“ od sirovih zrna, preko pakovanja u kapsule za kafu do pripremljenog napitka, ona otpušta različite mirise. Zelena zrna kafe imaju pomalo voćni miris i veoma „travnati“ ukus, a prava magija nastaje tek kada se zrna isprže. Prilikom prženja događa se takozvana Milardova reakcija i ona opisuje proces u kojem se skrob razlaže na jednostavne šećere koji se potom karamelizuju što dovodi do otpuštanja predivnog i dobro poznatog mirisa kafe.
Prženje je ključni momenat budući da temperatura i vreme prženja određuju intenzitet mirisa i ukusa kafe. Tako imamo manje prženu kafu koja je veoma svetle boje i zadržava najviše aroma sirovog zrna, a obično ima kiseliji ukus. Zatim, srednje pržena kafa čija su zrna nešto tamnije boje, intenzivnije arome, uravnoteženijeg i manje sirovog ukusa. Tu je i tamno pržena kafa koja je tamno braon boje i kako se ona najduže prži gubi većinu svog izvornog ukusa i mirisa, a umesto toga dobija intenzivnnu aromu dima i gorkast ukus.
Da li ste se nekada zapitali koliko urednici u izdavačkim kućama određuju „sudbinu“ knjiga, kako onih neobjavljenih, tako i onih koje postaju omiljene, čuvene ili bestseleri?
Da li ste se nekada zapitali koliko urednici u izdavačkim kućama određuju „sudbinu“ knjiga, kako onih neobjavljenih, tako i onih koje postaju omiljene, čuvene ili bestseleri?
Sve više se u ishrani koristi prah koji se dodaje napicima ili suplementi koji se uzimaju svakodnevno u nadi da će doprineti očuvanju kože, kose i zglobova zahvaljujući prisustvu kolagena.
U zlatno doba holivudske televizije, na setu kultne serije "Prijatelji", rodila se jedna neobična romansa – nežna, romantična i istovremeno bolno prolazna.
Gvozden Nikolić će vas upoznati sa bračnim parom koji proslavlja „srebrnu svadbu“, odnosno jubularnih 25 godina braka. Oni imaju dvoje dece, Miloša i Anu, a koliko su ponosni na njih, uverićete se i sami u novoj epizodi ove subote u 19.25
Bojan najpre razvija domaći burek sa sirom, a za sladak kraj – čokoladni mus sa svežim jagodama! Kremast, lagan i neodoljivo ukusan, ovaj desert savršeno zaokružuje obrok.
Znate ga po brojnim ulogama, a posebno ga je proslavila ona u seriji „Vojna akademija“, a glumac Branko Janković poslednjih godina uživa na svojoj farmi sa kozama, gde se bavi preradom kozjeg mleka.