U selu Gornje Žapsko, kod Vranja, nalazi se manastir Svetog Stefana. Ovaj manastir je, kao i mnogi pravoslavni manastiri, više puta paljen do temelja, nestajao je, ali je ponovo obnavljan.

- Manastir Svetog Stefana, u selu Gornje Žapsko je jedan veliki dragulj čitavog ovog kraja južne Srbije, naročito ovog pčinjskog okruga i on je delio sudbinu naroda kroz istoriju. Prve pisane izvore o manastiru nalazimo posle berlinskog kongresa, da se desila obnova crkve  1843. godine, na temeljima nekog srednjovekovnog crkvišta i ono što je zanimljivo, to je da je manastir počeo da se obnavlja u vreme mitropolita beogradskog srpskog Petra Jovanovića i episkopa niškog Grigorija - navodi Aleksandar Mitrović, sveštenik eparhije vranjske i dodaje:

- Tu je manastir odigrao značajnu ulogu u prosvetiteljskog delatnosti, zato što je posle 1912. godine osnovana jedna verska škola, koja se u rukopisima naziva psaltirskom bogoslovijom, koja je imala za cilj da obrazuje narod u ovim krajevima. Tu je čak školovano negde 40-ak sveštenika - kaže sveštenik i otkriva:

- Žensko monaštvo od '94. godine intenzivno živi i održava svetogorsko pravilo. Na možda par mesta, na nivou cele srpske crkve mi ćemo imati prilike da vidimo da jedan manastir živi svetogorskim načinom života i to baš žensko monaštvo.

Šta je još sveštenik otkrio, poslušajte u snimku:

Povezane vesti