Jedan čovek iz Vršca navodno je prevarantima dao 15.000 evra, kako bi mu vračanjem rešili emotivne probleme i vratili ljubavnicu. Naravno, on nije usamljen slučaj, s obzirom na to da postoje ljudi koji su rešenje za mnoge probleme tražili kod vidovnjaka, vračara ili gatara.

Književnica Simonida Milojković smatra da sada i pojedinci imaju uticaj poput sekte.

- Ovo spada pod sektno delovanje. Po najnovijoj definiciji federacije za borbu protiv sekti, svako neko učenje, neka radnja, nešto što nam neki učitelj, mag, plasira, koristeći našu poziciju slabosti i neznanja, od čega imamo materijalnu, zdravstvenu ili socijalnu štetu, podvodi se pod sektno delovanje. Tako da ne mora sada sekta da bude jedna masovna, velika organizacija, formalna grupa, neformalna grupa, već može i pojedinac da vrši sektno delovanje, te se tu prepoznaju svi ovi koji vrše gatanje, predviđanje sudbine, od astrologije, pa do magije - kaže Simonida.

Na pitanje zašto se, pa čak i obrazovani ljudi, uspešni, na visokim pozicijama, obraćaju vračevima i njima sličnim, Marko Braković, psihoterapeut objašnjava:

- Najčešće je očaj odgovor na pitanje zašto. Očaj nastaje kada distrakcije ne mogu više da nam skrenu pažnju sa problema. Kada ne možemo više da se samoobmanjujemo, kada ne možemo da guramo pod tepih, kada lekari nemaju odgovor, kada crkva nema odgovor itd. Kada čovek sve moguće, što distrakcije, što rešenja pokuša i ne reši svoj problem, da li zdravstveni, porodični, finansijski, to je sada od slučaja do slučaja, onda nastupa očaj, kao jedna nemogućnost da se više na bilo koji drugi način tretira neki lični problem i onda se okrećemo bilo čemu.

Na koji način prevaranti manipulišu i šta su još na ovu temu rekli gosti, poslušajte u snimku: