Dugi niz godina svi pokušavaju odgonetnuti misteriju o tome kako odabrati lubenicu koja je zrela i slatka. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da svaki put oaberete savršenu lubenicu ili dinju!
- Pronađite lubenicu koja je pravilnog oblika (ovalna ili okrugla), i jedno i drugo je u redu. Samo bi trebalo da pripazite na nepravilne izbočine.
- Potražite lubenicu ili dinju koja je teška za svoju veličinu. To obično znači da će biti slađa i da sadrži puno vode.
- Pregledajte lubenicu i potražite narančasto-kremaste fleke. Tamnija žuta pega obično znači da je lubenica bila duže na trsu i da je punog okusa.
-Ako je fleka bela, to je znak da lubenica ili dinja nije sasvim zrela.
-Veće "šećerne mrlje" znače da lubenica ispušta šećer i to je obično znak fine slatkoće.
-Potražite tamne i mutne dinje, jer je to znak da je dinja zrela. Kad je dinja sjajna, nedovoljno je zrela.