Šef "Tesle" Ilon Mask, najavio je da će robot ove firme moći da šeta psa, sređuje kuću i da pričuva decu. Reč je o humanoidnom robotu, budući da već postoje vozila kojima ne upravlja čovek, već vas automobil sam odveze gde želite i ova budućnost je blizu.

Jedna od tema koja se posledično nameće jeste i da li biste dali robotu da bude bebisiterka i provede dan sa vašim detetom?

O ovome su u "Jutru" govorili Bojana Lazarević, vlasnica bebisiterske agencije, kao i Darko Soković, stručnjak za nove komunikacije.

- Samo onda kada mi odlučujemo, kao neko na koga su deca upućena, da mi odlučujemo o tome kako će biti izloženi toj tehnologiji, da mi to kontrolišemo, da ta tehnologija bude etična, u skladu sa najvišim principima, samo tada možemo decu da izložimo toj tehnologiji. Tehnologija nije ni dobra ni loša, ona je onakva kakvu joj mi dodelimo ulogu - kaže Bojan i dodaje:

- Ako smo jako zauzeti, ako imamo jedno ili više dece, ako imamo puno obaveza u životu, možda ta tehnologija, ako joj mi odredimo mesto, mi kao svesni ljudi, može da ima prostor u našim životima. 

Ipak, ono u čemu su oboje saglasni jeste da taj ljudski efekat, dodir i emociju, robot ne može da pruži:

- Robot, mašina ne može da zameni emociju, ne može da zameni zagrljaj, ne može da zameni poljubac, dodir kože, utehu koju može da pruži osoba. Tako da mi je drago što osećam taj emocionalni deo i tu posvećenost porodici, još uvek ovde kod nas. Nismo se otuđili i nismo se robotizovali - ističe Bojana.

Sa kakvim se izazovima bebisiterke danas susreću i šta su još gosti imali da kažu na temu robotike, poslušajte u snimku: