Krenuo je na put iz malog grada u Nemačkoj na dalekom severu, a do sada je prešao neverovatnih 650.000 kilometara, što je ekvivalent obilaska Zemlje više od 15 puta. Las je proveo u vozovima više od 6.700 sati.

"Mogućnost da svaki dan odlučim gde želim da idem je jednostavno sjajna – to je sloboda", rekao je 17-godišnji Las u jednom intervjuu.

“Sviđa mi se što mogu samo da gledam kroz prozor dok putujem i gledam kako pejzaž brzo prolazi… i činjenicu da mogu da istražim svako mesto u Nemačkoj”, dodao je Las.

On, inače, putuje samo sa rancem i živi uglavnom od pice i supe koje kao vlasnik propusnice za voz dobija besplatno od njemačkog željezničkog operatera.

Najveći trošak od 5.888 evra bila je karta za prvi razred nemačkih železnica, koju je nabavio sa popustom.

Zahvaljujući toj pretplati se besplatno hrani i pere odeću u kupatilima, a zatim je u vozu suši tokom noći.

Navikao je da spava na sjedištima prvog razreda koji su mu postali toliko udobni da mu je teško da zaspi u normalnom krevetu.

Inače Las i radi u vozu. Završio je srednju školu, a zatim je pronašao posao kao samostalni developer. Radi za mali startap, i opušteno radi u vozu.

"Volim što mogu jednostavno da gledam kroz prozor, da gledam pejzaž kako brzo prolazi… I da istražujem svaki deo Nemačke", rekao je Las.

Zanimljivo je i da je ovaj tinejdžer samo nekoliko puta putovao vozom pre nego što je odlučio da živi u vozu. On je, nakon srednje škole gledao dokumentarac o čoveku koji je isto tako živeo u vozovima.

"Tada sam pomislio da bih mogao i ja tako da živim", rekao je Las.

Roditelji su ga u početku odgovarali od toga. Ali, pošto je Las bio uporan, oni su ga na kraju podržali.

U početku mu nije bilo lako. Bilo mu je teško da spava u vozu i često se vraćao roditeljima. U međuvremenu se navikao na život u vozu, a čak je i pronašao devojku na železničkoj stanici u Kelnu.

Las kaže i da život u nemačkim vozovima nije uvek jednostavan.

“Kašnjenja i drugi problemi su svakodnevni”, rekao je Las.

A na pitanje koliko dugo još namerava da živi u vozu, odgovorio je:

“Možda godinu dana, možda pet. Za sada se dobro zabavljam i svaki dan otkrivam nove stvari”, rekao je Las, a prenosi RTL Today.