Verovanja kažu da ova najpopularnija italijanska fontana ispunjava želje i zbog toga turisti redovno bacaju novčiće. Kažu da se želje ispunjavaju ako se leđima okrenete fontani i desnom rukom preko levog ramena bacite paricu.

Nadležni koji su zaduženi za održavanje Fontane di Trevi, kažu da turisti tamo ostave milion i po evra svake godine.

Zamišljajući svoju želju, turisti ispunjavaju želju najsiromašnijih, jer taj novac uz Fontane di Trevi odlazi u ruke onima kojima je pomoć najpotrebnija. Najčešće se daruje dobrotvornoj organizaciji Karitas.

A kakva je situacija u našim fontanama?

Dok je u Rimu zabranjeno krasti novčiće iz Fontane di Trevi, u Beogradu je zabranjeno da novac ubacujemo u fontane.

"Najčešće nalazimo ključeve i mobilne telefone. Jednom smo pronašli protezu i čovek je zvao da je izvadimo i uredno smo je vratili vlasniku", govori izvršni direktor vodovodonog sistema Beogradskog vodovoda i kanalizacije Branimir Sević koji ističe da je u našim fontanama zabranjeno bacati novčiće.

"Više puta smo apelovali da se ne bacaju novčići, jer sistem sam po sebi je zahtevan za održavanje. Takođe, apelovali smo kako treba da se ponašamo u blizini fontane".

U Beogradu postoji 40 fontana, a Terazijska česma je jedna od najpoznatijih turističkih mesta.

Koje zanimljivosti se vežu za čuvenu Terazijsku česmu, kao i da li ste znali da Beograd i Zagreb imaju dve identične fontane? Detaljnije u prilogu koji sledi: