Postoji jednostavno otkriće koje objašnjava zašto je to tako. Pravi se samo od maslaca ili masti iz zrna kakaa. Bela čokolada ne sadrži nikakve čvrste materije kakaa koje tamnoj i mlečnoj čokoladi daju prepoznatljiv ukus i boju.

Bela čokolada se pravi mešanjem putera, mleka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanile.

Zbog odsustva kakao mase, bela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno dejstvo u poređenju sa mlečnom i tamnom čokoladom. Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od preteranog uživanja u beloj čokoladi. Često se kaže da je "najzdravija" čokolada tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa.

Uprkos tome što nije najzdravija, u poslastici od bele čokolade uživaju milioni ljudi širom sveta. Ali mnogi ne znaju da ju je jedna poznata kompanija napravila - greškom još 1930-ih.

Web stranica kompanije podelila je priču o tome kako je dodala kakao puter Nestrovitu - dodatku ishrani za decu - kako bi napravila čvrsti tabletirani oblik mleka. Tom prilikom je čokoladna kompanija slučajno izumila belu čokoladu. Ubrzo nakon toga, kompanija je shvatila da može da proizvodi  nemedicinske verzije Nestrovita, Milkibar koji danas mnogi poznaju i vole, bila je prva bela čokoladna pločica stavljena na police prodavnica 1936. godine.

Bela čokolada se pravi od kakao putera, šećera i mleka, zbog čega ima visok sadržaj zasićenih masti. Dok bela čokolada sadrži dobru količinu kalcijuma, ona nije zdrava hrana jer ne pruža značajne doze drugih esencijalnih hranljivih materija koje bi nadoknadile visok sadržaj kalorija, šećera i masti.

Taj visok sadržaj šećera čini belu čokoladu najslađom varijantom u poređenju sa tamnom ili mlečnom čokoladom. Mlečna komponenta takođe često dovodi do mnogo kremastijeg ukusa bele čokolade.

Dok beloj čokoladi možda nedostaju čvrsti delovi kakaa koji se nalaze u drugim vrstama čokolade, ona ima svoj jedinstveni, bogat i sladak profil ukusa koji je čini omiljenom među mnogim ljubiteljima čokolade. Bela čokolada, koja je inače široko dostupna tokom cele godine, ipak ima svoje mesto na policama prodavnica - iako zapravo nije čokolada.

BBC Good Food izveštava da je belu čokoladu najbolje koristiti u poslasticama i kolačima, ali zbog svog laganog ukusa često je pretrpana. To je posebno tačno kada se kombinuje sa pavlakom, koja može postati dominantan ukus. Oni savetuju da se bela čokolada koristi "vrlo jednostavno" i da se izbegava dodavanje dodatnog šećera jer je obično "dovoljno slatka sama po sebi".

Povezane vesti