Vlade širom sveta osmislile su prilično neobične načine da popune svoje kase. Porezi se razlikuju od zemlje do zemlje, a iako zvuče bizarno ili kao reklamni trik, oni su deo evolucije.

Tako je, na primer, kao posledica velike proizvodnje borovnica, američka država Mejn uvela porez na borovnice. On se naplaćuje 3 centa po kilogramu divljih borovnica. Ovo se uglavnom radi da bi se sprečila prekomerna berba voća koja bi bila štetna po privredu države, a porez plaćaju prerađivači i uzgajivači voća.

Porez na kravlje podrigivanje bio je kratkotrajan na Novom Zelandu, a prvobitno ga je predložila bivša premijerka te zemlje. Ovaj porez imao je za cilj smanjenje emisije štetnih gasova na planeti kao što je metan. Usled protivljenja farmera i oštrih kritika da će takvim nametima poljoprivreda pretrpeti gubitke, porez je ukinut.

U Mađarskoj se oporezuju proizvodi brze hrane, među kojima je i čips. U pitanju je porez na raznovrsnu nezdravu hranu sa visokim sadržajem soli, šećera i drugih sastojaka. Ovo je nametnuto da bi se podstaklo stanovništvo na zdravije izbore, kao i da se smanji gojaznost među tinejdžerima.

Zemlje poput Meksika imaju porez na slatkiše, dok u Indiji postoji porez koji obuhvata pice i hamburgere. Verovali ili ne, u Švedskoj se oporezuju neobična imena za bebe. Pojedina imena, kao što su Alah, Veranda, Metalika i Supermen, su potpuno zabranjena. Na imena koja su teška za izgovor plaća se porez od 717 evra, a koji je najbizarniji porez, a tiče se ispiranja WC šolje, saznajte u videu u nastavku teksta.

Povezane vesti