Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) skinula je tajnost i dostavila RIA Novostima nove arhivske materijale o okolnostima pokušaja atentata na vođu nacističke Nemačke Adolfa Hitlera, počinjenog pre 80 godina.

Među ovim dokumentima su fotokopije svedočenja bivšeg šefa Hitlerovog ličnog obezbeđenja, šefa Službe bezbednosti Rajha, SS Grupenfirera Hansa Ratenhubera i bivšeg oficira spoljne obaveštajne službe Trećeg Rajha koji je radio u Iranu, SS Hauptsturmfirera Romana Gamote. Oni su ova svedočenja dali organima državne bezbednosti SSSR-a posle Drugog svetskog rata.

Kako podseća ruska agencija, 20. jula 1944. dogodio se najpoznatiji pokušaj ubistva Hitlera u njegovom sedištu Volfšanc (Vučja jazbina) u oblasti Rastenburg (Istočna Pruska). Pokušaj atentata bio je rezultat antihitlerovske zavere poznate kao Operacija Valkira, koju su planirali visoki oficiri Vermahta. Zavera je bila usmerena na ubistvo Hitlera i zbacivanje nacističke vlade. Međutim, eksplozija bombe u Volfšancu tokom sastanka Hitlera i vojske 20. jula 1944. nije rešila problem eliminacije nacističkog diktatora – on je samo povređen. Zavera je propala, većina njenih učesnika je pogubljena, a njihovi rođaci represivni.

Ratenhuber je posebno rekao da je Hitler doživeo nervni šok, koji se "izrazio u drhtanju ruku". Prema njegovim rečima, "ovaj nervni šok nije u potpunosti izlečen, već se, naprotiv, u martu-aprilu 1945. (kako se približavao konačni poraz Trećeg rajha) značajno pojačao. Prema Gamoti, razlog što su se „u Hitlerovom taboru pojavili opozicioni elementi“ bila je teška situacija u kojoj se Nemačka našla zahvaljujući Hitleru.

Gamota je naveo preduslove zavere: „neuspeh plana munjevitog rata protiv SSSR-a i katastrofalna situacija nemačkih oružanih snaga na istočnom frontu poraz nemačkih trupa na jugu i povlačenje glavnog saveznika Nemačke, Italije, iz rata, poraz nemačke podmornice i površinske flote u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu".

Povezane vesti