Stručnjaci na Novom Zelandu pokušavaju da utvrde da li je kit koji se nedavno nasukao na obali primerak gotovo mitske vrste kita, stvorenja iz dubina koje je toliko retko da ga niko dosad nije uspeo da vidi živog, a od 19. veka do danas pronađeno je samo šest uzoraka njegovih ostataka.

Kako piše CNN, utvrđuje se je li je telo dugo pet metara možda kit Mesoplodon traversii, koji inače pripada kljunastim kitovima. Ako jeste, biće to prva prilika za naučnike da seciraju ovu vrstu, što bi im moglo dati do sada neviđen uvid u vrstu.

- Ova vrsta kita je izuzetno retka, tako da bi nam ovo omogućilo da saznamo više o tome kako i gde je životinja živela i šta je jela. Ako uspemo da naučimo više o ovim aspektima, približićemo se razumevanju je li vrsta ugrožena i s kakvim bi se pretnjama mogla suočiti - rekla je Hana Hendriks, tehnička savetnica u Oseku za zaštitu prirode Novog Zelanda, piše Otvoreno more.

Osek za zaštitu prirode Novog Zelanda 4. jula primio je dojavu o lešu kita u blizini Taiari Mouta, malog sela na istočnoj obali Južnog ostrva. Nakon inspekcije i konsultacija sa stručnjacima za morske sisavce, naučnici su pomislili da se radi o lešu mužjaka kita, iako su potrebna dodatna ispitivanja.

- Sa naučne i konzervatorske tačke gledišta, ovo je ogromna stvar. Šteta je što nije bio živ i nismo ga mogli takvog proučavati - rekao je Gejb Dejvis, voditelj operacija u Odseku za zaštitu prirode. Dodao je da su ovi kitovi “najslabije poznata vrsta velikih sisavaca savremenog doba”.

Lešina kita trenutno je u hladnjači, dok stručnjaci odlučuju o sledećim koracima. U međuvremenu su genetski uzorci poslani u novozelandski arhiv tkiva kitova na Univerzitetu u Oklandu. Može proći nekoliko meseci da se DNK obradi i potvrdi konačna identifikacija vrste, prema Odseku za zaštitu prirode.

U tom odseku kažu da blisko sarađuje s lokalnim maorskim zajednicama, kako bi osigurali “poštovanje lešine”. Kitovi imaju posebno mesto u srcima mnogih pacifičkih domorodačkih zajednica, a početkom godine neki od njihovih čelnika zalagali su se da kitovi postanu pravne osobe sa svim pripadajućim pravima.

Prema Odseku za zaštitu prirode, ova vrsta kita prvi je put dokumentovana 1874. iz uzoraka donje čeljusti i zuba prikupljenih na ostrvu Pit, oko 800 kilometara od zapadne obale Novog Zelanda. Drugi nalazi kostura kasnije su omogućili naučnicima da potvrde postojanje potpuno nove vrste. Prvi netaknuti primerci su od majke i mladunčeta koji su se nasukali na severu Novog Zelanda 2010., ali lešine nisu bile prikladne za seciranje. U novije vreme, u Gisbornu, takođe na severnom ostrvu Novog Zelanda, nasukao se još jedan primerak 2017. godine.

Ako se potvrdi da novootkrivena lešina pripada kitu Mesoplodon traversii, Hendriks je otkrila da će naučnike jako zanimati pojedinosti o njegovom želucu i probavnom sistemu.

- Ovo nam može reći šta je kit jeo, ali je takođe značajno jer svaka vrsta kljunastog kita ima jedinstveni želudac. Takođe bismo tražili bilo kakve indikacije zašto je kit možda uginuo, poput gutanja stranog materijala, velike količine parazita ili znakova bolesti - istakla je Hendriks.

Kako izgleda pomenuta životinja možete pogledati na linku OVDE.

Povezane vesti