Proteklih nedelja, Radovan je obilazio sve delove Italije, ali posebnu pažnju i vreme posvetio je Siciliji, kao i obilasku Etne, najaktivnijeg vulkana u Evropi.

Poslednja erupcija vulkana desila se samo šest dana pre njegovog dolaska i to iz južnih kratera. Erupcija je trajala nekoliko dana, zbog čega je ostavila mnogo pepela po putevima širom zemlje, što je otežavalo samo vožnju u saobraćaju.

Foto: Prva TV Printcreen

Radovan je na ovom putovanju imao dva vodiča – Antonija koji je Radovana i ekipu vodio do oko 2.000 metara nadmorske visine, a zatim vodiča Đuzepea koji ga je odveo do čak 3.000 metara.

Budući da je vulkan visok oko 3.357 metara, put do samog vrha nije bio moguć, prvenstveno iz bezbednosnih razloga.

Foto: Prva TV Printcreen

Iako se oduvek postavljalo pitanje da li je Etna tokom svoje erupcije stvorila celo ostrvo, zahvaljujući Radovanu i njegovoj ekipi "na licu mesta" saznali smo da je Sicilija postojala mnogo pre.

Nakon što je Etna dospela do vode, za samo pet stotina godina, napravila je ostale delove ostrva. To je razlika između Etne i ostalih ostrvskih vulkana, poput ostrva Stromboli koji je potpuno vulkanskog porekla.

Foto: Prva TV Printcreen

Etna ima oko 300 pećina, tzv. tunela napravljenih isključivo od sudara, odnosno spajanja, lava. Radovan je obišao jednu takvu, dugačku 1.200 metara, a njena visina je varirala od 1,40 do 2 metra.

Vodić Antonio nam je objasnio da su ovakve vrste pećina bile od izuzetne važnosti za Italijane u prošlosti, budući da u Katarniji nije bilo struje.

"Pećina je bila kao fabrika leda, sama je proizvodila prirodan led. Stanovnici su u prošlosti dolazili tu tokom zime da skladište sneg, koji  je tokom vremena postajao led i trajao je sve do leta. Onda bi oni na leto došli zajedno sa mazgama i magarcima i prenosili bi led iz pećine u svoje domove i tako su imali led bez ikakve struje", objašnjava vodič Antonio.

Foto: Prva TV Printcreen

Posle obilaska pećine, Antonio vodi ekipu do čuvenog vidikovca odakle se može posmatrati dolina lave.

"Kada sam video ovaj prizor, još jednom sam se uverio u silu prirode, i koliko je čovek zapravo nemoćan kada su ovakve stvari u pitanju", rekao je Radovan.

Hod je nastavio do 2.750 metara nadmorske visine, odakle vodiči navodno ne mogu da idu, jer je vulkan aktivan tokom cele godine i samim tim nije siguran.

Foto: Prva TV Printcreen

Tu sreće novog vodiča Đuzepea koji ga sprovodi do čak 3.000 metara nadmorske visine i zajedno sa njim hoda po toploj lavi.

Lava koju je video je sveža, vrela, i sastoji se samo od kamenja, nema peska. Teško je bilo hodati po njoj, jer nije se videla nikakva staza.

Foto: Prva TV Printcreen
Foto: Prva TV Printcreen

Takođe, Đuzepe nam je objasnio da se 25 kilometara ispod površine nalazi magma, koja čim izbije na površinu – postaje lava.

Nestvarne prizore i njhova iskustva možete pogledati u prilogu u nastavku:

Povezane vesti