Lubenice su mnogima omiljena letnja namirnica, koja hidrira i osvežava, a kod pojedinaca se samo postavlja pitanje da li će uzeti veće, odnosno regularne veličine ili sve popularnije, mini lubenice. 

Vedrana Nedeljkov, poljoprivrednik iz Kaća, otkrila je koja je razlika između ovih lubenica i zbog čega se zapravo odlučila da uzgaja mini verziju:

- Suštinska razlika između mini lubenice i one redovne je možda u berbi. Za berbu mini lubenice je potrebno mnogo više radne snage i radnih sati, zato što na jednoj biljci imamo i 10-12 plodova, a treba da se ubere samo zrela, a nisu svi zreli u isto vreme, tako da to poskupljuje proizvodnju i isto tako, manji su prinosi po jedinici površine u odnosu na redovnu lubenicu - kaže Vedrana.

Ona otkriva i da mini lubenice nemaju semenke, lake su za nošenje, a i deci su zanimljivije, dok je njihova veličina praktična kako za samce i parove, tako i za porodice, jer kupci često uzmu po jednu lubeničicu za svakog člana. 

Ipak, kao i kod kupovine veće lubenice, postoje cake koje možete primeniti, kako biste odabrali onu pravu i zrelu:

- Kupac bi trebalo da gleda oblik, da bude jajasta, da bude svetlija boja kore i da ima izraženu boju žutu, na mestu gde je stajala na zemlji

Šta je još rekla o mini lubenicama, pogledajte u snimku:

Povezane vesti