Jedno od najsevernijih naseljenih područja na svetu, poznato je po svom surovom, udaljenom terenu sa glečerima i zamrznutom tundrom koja je dom polarnim medvedima, irvasima i arktičkim lisicama. Severna svetlost je vidljiva tokom zime, a leto donosi "ponoćno sunce" - sunčevu svetlost 24 sata dnevno.

Longjerbijen je glavni grad i najveće naselje na Svalbardu. Po svom administrativnom uređenju, najviše i podseća na prosečan grad u Norveškoj. U Longjerbijenu živi više od 2.000 ljudi, a dolaze iz 50 različitih zemalja. Na celom Svalbardu ima 2.667 stanovnika (po popisu iz 2016. godine). Polarni dan ili ponoćno sunce ovde traje od 20.04. do 23.08, a polarna noć od 26.10. do 15.02. Zimska kombinacija punog meseca i snega može pružati dodatno osvetljenje.

Ovo najveće mesto i administrativni centar Svalbarda je osnovao američki preduzetnik Džon Munro Longijer 1906. godine, kada je osnovao prvi rudnik uglja i naselje oko njega. Mesto je nazvao Longijer siti - po sebi, što je kasnije postao i zvaničan naziv svalbardskog glavnog grada i najsevernijeg naseljenog mesta na svetu.

Tlo smrznuto, telo ne može da se razgradi

Često se figurativno kaže da je na Svalbardu "zabranjeno umreti". Dobro, nije baš zabranjeno, ali - na Svalbardu je hladno. Arktički hladno - da nekad izgleda kao da živite baš na severnom polu. Tlo je uglavnom trajno smrznuto, pa se organske stvari sporo razgrađuju - gotovo nikako. Iz tog razloga, starije i teško bolesne osobe, one koje se unapred ne odluče na kremiranje, prebacuju se na kopno, gde čekaju svoje poslednje dane.

Ni kada je porođaj u pitanju, situacija nije drugačija. Kako "nije dozvoljeno umreti", ovde "nije dozvoljeno" ni poroditi se.

Naime, nekoliko meseci pre porođaja, trudnice se prebacuju na kopno (ako ne u Norvešku, onda u zemlju čije državljanstvo majka ima). Iako postoji bolnica u Longjerbijenu, jednostavno nije dovoljno dobro opremljena. Drugim rečima, vlast na Svalbardu ne želi komplikacije.

Svalbard Foto: Aleksandr Lutcenko/Shutterstock

Nema gripa, ali ima karantina

Zbog spomenute hladnoće, virusi i bakterije tamo teško opstaju. Zato, kada se majka nakon porođaja vrati s bebom, moraju neko vreme da provedu u karantinu. Prvo, da se oni prilagode, ali još važnije, da ne bi doneli neku zarazu s kopna.

Svalbard je jedno od retkih mesta na svetu gde polarni medvedi mogu živeti prirodno i slobodno. Zbog izuzetne snage i brzine ovih moćnih životinja, susreti sa ljudima mogu biti vrlo opasni. Takve situacije su retke, ali se moraju preduzeti određene mere prilikom kretanja izvan naseljenog mesta.

Zato - po zakonu se ne zaključavaju ulazna vrata, da bi svako mogao da se sakrije ukoliko ga pojuri beli medved.

Piramiden - svalbardski "grad duhova"

Svalbard ima i svoj "grad duhova", a zove se Piramiden (u prevodu doslovno znači piramida, nazvano po obliku obližnje planine). Ovo rudarsko mesto su osnovali Šveđani 1910. i prodali ga Sovjetskom Savezu 1927. godine.

Piramiden je napušten 1998. i danas služi kao turistička atrakcija.

Povezane vesti