U anketi istraživačke kompanije OnePoll u ime Expedije 78 odsto Nemaca izjavilo je da su neke stvari poneli kući iz hotela. Na prvom su mestu proizvodi za ličnu higijenu poput šampona i regeneratora koji završe u koferima 56 odsto ispitanih.

Popularne su i koverte i hemijske olovke (23 odsto). Papuče su na trećem mestu sa 18 odsto, ispred čaja i kafe na četvrtom mestu (17 odsto). Nešto manje traženi su ogrtači (14 odsto), šoljice (6 odsto), ukrasi (4 odsto), prekrivači (3 odsto) i kuvala za vodu (2 odsto).

To je zapravo sve dopušteno?

Prvo jasna poruka: s čisto pravne tačke gledišta, ne smete ništa da ponesete sa sobom iz hotelske sobe. Ni gelove za tuširanje ni sapune, kao i šampone i kreme. Strogo govoreći, sve je to deo hotelskih sadržaja i namenjeno je za korištenje tokom vašeg boravka.

Ali u praksi većina hotela na to "zažmuri". Nakon što su artikli već iskorišćeni, oni moraju negde da završe. Dakle, ovdje nema problema.

Slična je situacija i sa papučama. Hotel ih ne može ponovno koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih možete lako poneti kući. Neki hoteli nude i razglednice – kao pozdrav kući ili kao lepi podsetnik. Takođe ih možete uzeti bez posledica.

Minibar se naplaćuje

Možete bez oklevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice ili jabuka na radnom stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj činiji sa raznim drugim vrećicama i poslasticama, možete pretpostaviti da je to deo minibara. I to se naplaćuje!

Jasno je i nedvosmisleno kod većih stvari i predmeta koji se stavljaju na raspolaganje i drugim gostima – poput ogrtača, vešalica, peškira, jastuka, suncobrana i satova.

Ako to uzmete sa sobom, tada ste podložni kaznenom prekršaju. To čak može dovesti do prijave. Naravno, knjige, pribor za jelo, posuđe i pribor za dom takođe su apsolutno zabranjeni za nošenje.

Ne treba li to posebno pomenuti? Neverojatno, ali da! Iz hotelskih soba navodno su već nestajali dušeci, televizori i kompletna kupatilska oprema. Inače, to često pogađa hotelske kuće čiji liftovi vode direktno do podzemnog parkirališta.

O svom iskustvu govorila je i Ank Simbol, predstavnica "Best Western Hotel Group-a". U poslednje vreme nije bilo velikih krađa.

"Prošlo je mnogo vremena otkako su ljudi dolazili sa praznim koferima i onda sa sobom poneli svu posteljinu", kaže predstavnica.

"Sve dok gosti sa vremena na vreme ponesu sapun sa sobom, nije problem. Uglavnom, možete čak biti srećni ako vas taj mali suvenir kasnije podseća na ugodan boravak u hotelu. Drugačije je sa peškirima i ogrtačima - ne možete ih samo poneti sa sobom."

Njen savet: uvek pitajte na recepciji šta smete da ponesete prilikom napuštanja hoteča. Često možete i poneti kućni ogrtač, ako na to gledaju kao na poklon.

Povezane vesti