Prema feng šuiju, ako bacite 10 stvari u toalet, nećete moći da izbegnete probleme, blokade i nevolje. Prema zdravom razumu, ako bacite istih 10 stvari u WC šolju, nećete moći da izbegnete trošak za vodoinstalatera i ekološke probleme.

Začepljen toalet je jedan od najneprijatnijih kućnih problema sa kojima se svaka kuća može suočiti. Ovo je 10 predmeta koje nikada ne bi trebalo da bacite u toalet, a koje neretko tamo završe. Ne samo zato što izazivaju energetske blokade, već i zato što štete kanalizacionom sistemu i životnoj sredini.

Pilule i lekovi

Na prvi pogled može izgledati da je ispiranje tableta u toaletu siguran način da se oslobodite starih ili nepotrebnih lekova. Ali, naprotiv, ovo predstavlja ozbiljnu pretnju po životnu sredinu. Hemikalije iz lekova završavaju u centralnom kanalizacionom sistemu i na kraju mogu završiti u vodovodu za piće. Ove supstance su potencijalno opasne za žive organizme i mogu naneti štetu ljudskom zdravlju ako nekako dođu do pitke vode.

Opušci

Mnogi pušači čak i ne razmišljaju o šteti koju obični opušci mogu naneti životnoj sredini. Filteri se teško raspadaju i mogu ostati u prirodi decenijama. Pored toga, same cigarete su zasićene toksičnim hemijskim jedinjenjima, koja, kada se ispuste u vodu, negativno utiču na floru i faunu. Ako prestante da pušite, neće biti potrebe da brinete gde da odložite opuške.

Flasteri

Čini se da mali komadić flastera ne predstavlja nikakvu pretnju kanalizacionom sistemu. Međutim, većina tipova flastera sadrži plastične elemente koji se ne biološki razgrađuju. Čak i obloge od gaze mogu da se zaglave u cevima, stvarajući ozbiljne prepreke za kretanje vode. Vremenom, tako mali predmet može stvoriti veliki čep.

Konac za zube

Na prvi pogled zubni konac može izgledati bezopasno, ali ako ga bacite u toalet, on se lako može zapetljati i formirati grudvu, što otežava ispuštanje vode. Taloženje "loptica" konca može izazvati ozbiljna začepljenja koja zahtevaju rad vodoinstalatera.

Mačji posip

Svaki vlasnik mačke zna koliko problema može izazvati odlaganje mačjeg peska. Ali baciti ga u toalet nije najbolje rešenje. On bubri u vodi, formirajući guste formacije koje mogu potpuno začepiti cevi.

Masti i ulja

Masti i ulja mogu biti tečni samo dok su vrući. Međutim, svi znamo kako izgleda čorba kada je izvadimo iz frižidera: pretvara se u gustu masu. Ista stvar se dešava u cevima kada sipate mast ili ulje u toalet. Vremenom se na unutrašnjim zidovima cevi akumulira debeo sloj masti, koji može potpuno blokirati cev. Ovo ne samo da dovodi do blokada, već postaje i izvor neprijatnih mirisa.

Proizvodi za žensku higijenu

Proizvodi za žensku higijenu (tamponi, ulošci) dizajnirani su da upijaju velike količine vlage, pa kada uđu u vodu, jako nabubre. Takav natečeni predmet može lako da se zaglavi u odvodnoj cevi, uzrokujući blokadu. Pored toga, materijali od kojih su ovi proizvodi napravljeni su praktično nerazgradivi, što pogoršava problem.

Kosa

Kosa je jedan od najčešćih uzroka blokada. Lako se zaglave u odvodu, a vremenom se na njima talože masnoća i druge naslage, pretvarajući ih u gustu grudvu koja blokira odvodnu cev. Problem se pogoršava činjenicom da je kosa veoma jaka i može se akumulirati mesecima pre nego što izazove začepljenje.

Pelene

Ako neko misli da se pelena može oprati, onda se duboko vara. Pelene u interakciji sa vodom nabubre do neverovatnih veličina i mogu potpuno blokirati odvodnu cev. A materijali od kojih su napravljene pelene mogu postati toksični nakon dužeg kontakta sa vodom, stvarajući opasnost po zdravlje.

Kondomi

Kondomi izgledaju bezopasno, ali ovo je daleko od istine. Napravljeni od lateksa, ne razgrađuju se u vodi. Jednom u cevi, kondom se može rastegnuti i uhvatiti za zidove, blokirajući lumen i izazivajući složene blokade. Štaviše, kada su napunjeni vazduhom, mogu izazvati ozbiljne blokade u sistemu.

I šta još?

A ima još mnogo stvari koje ne treba baciti u toalet: vlažne maramice, pamučne stvari, diskovi; papirni ubrusi, čepovi i pampuri za flaše, štapići za uši...

Prateći ova jednostavna pravila, možete izbeći probleme sa začepljenjem i dati važan doprinos zaštiti životne sredine. Čuvajte svoj dom i prirodu!

Povezane vesti