Šta podrazumeva otvoreno bankarstvo i da li postoji opasnost od zloupotrebe ličnih podataka? I kada bi ovaj sistem mogao da zaživi u Srbiji? O ovoj temi u "150 minuta" razgovarali smo sa finansijskim stručnjakom Vladimirom Vasićem.

"To je vrsta mogućnosti načina plaćanja. Navikli smo da kad god nešto plaćamo, mora da ima veze sa bankom. Ali postoje i neke druge finansijke institucije na tržištu koje bi mogle da ponude neke nove proizvode, a s druge strane učine transakcije povoljnijim", objašnjava Vasić i ističe da je reč o platnim institucijama i da se ovaj program najviše odnosi na transakcije koje svakodnevno ostvarujemo.

Cilj otvorenog bankarstva je smanjenje broja posrednika utransakcijama. Ovaj sistem je u najavi, a prvog januara bi trebalo da stupi na snagu. 

"To podrazumeva direktno plaćanje, odnosno da prodavac direktno sa vašeg računa podigne novac. U takvim situacijama banka ne uzima proviziju, već neko drugi, ali će sigurno biti povoljnije. To je delić bankarskog biznisa čini se otvorenijim, zato se zove otvoreno bankarstvo. Mi dajemo saglasnost na aplikaciji da mogu da 'skidaju' naš novac sa računa", dodaje stručnjak.

Da li postoji rizik od zloupotrebe ličnih podataka i kako ovaj sistem funkcioniše u zemljama Evropske unije, detaljnije u  nastavku:

Povezane vesti