Stomatolozi su izdali upozorenja o opasnostima takozvanog "trika sa pastom za zube" koji je postao viralan na TikTok-u.

Radi se o tome da cede svoju pastu za zube iz originalnog pakovanja u dozer za sapun. Tiktokerka Kirsten Mekredi, koja ima više od 40.000 pratilaca na ovoj platformi, pokazala je kako se izvodi pomenuti trik.

- Dobila sam ovaj dozer sapuna za ruke i dodala omiljenu pastu za zube moje dece u njega. Sada kada moja deca žele da operu zube, samo moraju da pritisnu dozer i to lako izlazi.

Kao prednost ovog trika, ističe se da se smanjuje nered i neće vam ostati pasta na dnu tube. Međutim, stomatolozi kažu da pasta za zube treba da ostane u ambalaži u kojoj dolazi, jer se može oštetiti izlaganjem svetlosti.

Takođe na TikTok-u, dr Suhail Mohiudin je objasnio:

- Sastojci paste za zube nisu UV stabilni, tako da ih izlaganje svetlosti može učiniti neefikasnim. Molim vas, nemojte to da radite.

Aktivni sastojci paste za zube mogu vremenom da propadnu, kada su izloženi svetlosti, vazduhu i vlazi - što je čini manje efikasnom u sprečavanju karijesa i održavanju zdravih desni. 

- Pasta bi trebalo da bude izložena svetlosti, samo pre nego što počnete da perete zube. Ubrizgavanje u dozer za sapun će ga rano izložiti svetlu i učiniti ga daleko manje efikasnim kada treba da perete zube. Ako to nije bilo dovoljno loše, rano otvaranje paste za zube takođe dovodi do bržeg raspadanja sastojaka konzervansa. Kada jednom padnu ispod određenog nivoa, postoji stvarni rizik od rasta bakterija i gljivica unutar dozera - navode iz jedne turske stomatološke firme.

@dr.m_ Clever! Bur should you try this?? #dentist ♬ Wii Shop Channel - McTweet

Povezane vesti