U novom zakonu o bezbednosti saobraćaja moguće je da će se naći i mera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj. 

Privremena mera oduzimanja već postoji, a ono što je novina jeste da će ona biti produžena na dve godine.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić otkriva da su trajna zabrana polaganja sa poništavanjem vozačke dozvole i trajno oduzimanje vozila, mere koje su predlagane još ranijih godina, ali zbog određenih pravnih problema, to nije moglo biti usvojeno.

- Te kazne su uglavnom predviđene za ponavljače dela, ali i recimo, ako bi vozač imao zabranu upravljanja vozilom, a ipak ga našli da upravlja u alkoholisanom stanju, kao što je to u Americi, tad mu se trajno oduzima vozilo i jedini izuzetak kad se ne oduzima je kad je to rent-a-car vozilo, jer taj vid iznajmljivanja automobila, ne podleže da on proverava dozvole itd - navodi Milan i dodaje:

- Bez obzira čije je vozilo, ako vozač napravi prekršaj, kad ga saobraćajac zaustavi, onda pogleda dokumente i kaže napustite vozilo i uzmite lične stvari, znači on čak ne sme da uzme ni rezervni točak. Taj auto se prodaje na licitaciji i pare idu u fond za bezbednost. A materijalne odnose između toga ko je napravio prekršaj, kome se oduzima auto i vlasnika automobila, oni rešavaju formalno na sudu. Čak i u slučaju da je ukraden auto, tako se postupa sa automobilom. To smo mi predlagali, nije prošao zbog nekih pravnih problema. Sad se predlaže i mislim da bi te dve kazne drastično smanjile i broj prekršaja, kao i broj poginulih na putevima Srbije.

Šta je još profesor otkrio, poslušajte u snimku:

Povezane vesti