Vladimir Jevtić iz organizacije Asocijacija za bezbednost motociklista, u razgovoru za "Jutro" na TV Prva, dao je korisne savete za sve one koji će da voze motore na visokim temperatura ili će možda i da idu na dalji put.

- Pa obično nas pitaju "Jao, zar vam nije vrućina pod tom opremu?". Naravno da jeste vrućina. Naravno, to je vrućina na koju se vremenom naviknete. Dovoljno je samo da se dobro hidrirate, ali bolje je da vam bude vrućina u vožnji ili kada stanete na kratko, nego da vam bude vrućina u Urgentnom centru - rekao je Vladimir, pa dodao:

- Najveći broj politraumatskih povreda je tokom leta. Uglavnom, motociklisti žele da se lakše obuku i kada dođe do pada u ovakvim situacijama, a rizik je i do 45 puta veći u odnosu na vozače putničkih vozila, da učestvujete u saobraćajnoj nezgodi, vi onda shvatite da ste zapravo trebali da imate kompletnu zaštitnu opremu, jer na ovakvim uslovima asfalta dolazi i do opekotina i razderotina, koje se jako, jako teško leče. Zato je važna kompletna zaštitna oprema. Bolje nemojte voziti motocikl ako vam je previše vruće, nego da sedate bez odgovarajuće zaštitne opreme - savetovao je Jevtić. 

On je dodao da su noge najčešće povređeni deo tela, jer tu vozači najčešće ne koriste zaštitnu opremu.

U videu u nastavku teksta saznajte sa kojom opremom bi trebalo da se krene na putu u ovim vremenskim uslovima, ali i savete za vožnju na viskim temperaturama.

Povezane vesti