Spada u red nepokretnih praznika, pa se svake godine održava 19. avgusta po gregorijanskom, odnosno, 6. avgusta po julijanskom kalendaru. Kako uvek pada u vreme Gospojinskog posta, posne trpeze su obavezne, baš kao i jedno posebno, simbolično voće!

Zašto se slavi Preobraženje?

Praznik Preobraženje, posvećen je trenutku kada se, prema Hrišćanskom predanju, Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost na gori Tavor.

Po Mateju, jednog dana, a treće godine propovedi na zemlji, Isus je na goru Tavor poveo apostole Petra, Jakova i Jovana, kako bi se zajedno molili Bogu. Za vreme molitve, Hristovo lice se preobrazilo i zasijalo poput sunca, a odeća mu je postala sjajna i bela kao sneg. Tako se Isus preobrazio pred svojim učenicima, čime je njegova božanska priroda postala vidljiva. Prema verovanju, apostolima su se prikazali i proroci Ilija i Mojsije, a začuli su i Božiji glas, koji im je poručio da ne gube veru u Njegovog sina i Njega.

Na ikoni Preobraženja predstavljen je Isus Hristos na gori u beloj odeći, okružen svetlošću, sa Mojsijem i Ilijom, dok ispod planine, na zemlji leže trojica apostola - Petar, Jakov i Jovan. 

Veruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju "Božja vrata" na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje.

Foto: Renata Sedmakova/Shutterstock

Običaji i verovanja – “preobražava se i voda i gora”

- Postoji verovanje da se na današnji dan cela priroda preobražava, te da se zbog toga kaže da se „preobražava i voda i gora”.

- Mnogi se na Preobraženje po poslednji put u godini kupaju u rekama, jer ovaj praznik nagoveštava smenu godišnjih doba, a smatra se i da od 19. avgusta više neće biti velikih vrućina. Preobraženje se predstavlja kao prelaz iz letnjeg u zimsko vreme, voda i vazduh postaju hladniji, lišće počinje da žuti, a priroda koja je do tada bujala, polako počinje da vene.

- U pravoslavnim hramovima se blagosilja novi rod grožđa, koje se prema običaju, prvi put jede na upravo na današnji dan.

- Rasprostranjeno je verovanje da na Preobraženje ne valja spavati preko dana, da ne bi bili pospani preko cele godine, a po istom principu - nije dobro plakati, niti ići u kafanu.

- Pojedini veruju da baš danas treba brati lešnike koji se kasnije mogu koristiti kao prirodni lek.

- U pojedinim delovima zemlje, stari je običaj da devojke i žene danas treba da započnu neki posao kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke.

- Takođe, žene uoči Preobraženja vezuju crveni ili beli konac oko ruke i zamišljaju želju. Ako se konac ne prekine u toku dana, želja će im se ispuniti. 

- Ako na Preobraženje bude lepo vreme, sledeće godine neće biti dobra letina.

Kako se posti za Preobraženje? 

Pravoslavni vernici na Preobraženje poste, a čak i oni koji inače konzumiraju mrsnu hranu tokom Gospojinskog posta, to nikako ne bi trebalo da čine na današnji dan.  Dok jedni jedu samo hleb i voće, najčešće grožđe, drugi na današnji dan prazničnoj trpezi pridodaju ribu i vino.

U crkvama se na kraju svetih liturgija, osveštava grožđe i deli narodu, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a u krajevima gde nema grožđa, to se čini sa bilo kojim drugim voćem. 

Grožđe se deli i na grobljima, za pokoj duša mrtvih.

U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Hramovi posvećeni Preobraženju i vašari širom zemlje

Preobraženje među vernicima ima izuzetan značaj, pa je zbog toga veliki broj pravoslavnih hramova u Srbiji posvećen upravo ovom prazniku. Među najpoznatijim su crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, srpskoj Svetoj Gori.

Crkveni vašari s narodnim veseljem održavaju se širom Srbije.

Šta ne valja raditi na Preobraženje?

Među narodom je rasprostranjeno verovanje da na Preobraženje ne valja spavati preko dana kako ne bismo bili pospani preko cele godine.

Isto tako, veruje se da nije dobro plakati, jer će nam u suzama proći čitava godina.

Odlazak u kafanu na Preobraženje smatra se jednako lošim kao i spavanje i plakanje, jer bi moglo da pređe u naviku, a onaj ko to čini, mogao bi da postane raspikuća. 

Molitva za Preobraženje Gospodnje

"Preobrazi dušu moju, Ti Gospode i Vladkiko. Očisti me mračnog greha na kojem sam grešeći svikao!

Preobrazi dušu moju, Svetitelju i Gospode, odbrani me zlih duhova što me crnom paklu vode!

Kad se duša preobrazi i lice će moje sinuti. I sa sebe obrazinu Tuge, greha, smrti skinuti.

Duša grehom pomračena: što ne hoću ono volim.

Povrati mi lik Tvoj sveti! Zato jedno tebe molim.

Povrati mi ljepotu Što praotac naš imade,

Što imade to izdade pa rugobu nam predade!

Useli u me lik Tvoj sveti što pakaza na Tavoru!

Molim Ti se, pomozi mi na visoku stići Goru! Amin."

Povezane vesti