Svaka rasa pasa je specifična i ima svoje karakteristike. Pa tako, dok su jedni manji, ali zato bučniji i agresivniji, drugi su veoma mirni. Međutim, da li ste znali da određene rase pasa dele genetski materijal (DNK) sa vukovima?

Pored haskija, slične karakteristike sa vukovima dele i pikinezeri, basenji, kao i šar pei. Upravo zbog toga oni mogu da budu i glasniji, te ukoliko želite nešto mirnije okruženje, razmislite dobro.

Glavni razlozi zbog kojih vukovi ispuštaju svoje krike su komunikacija na daljinu i obeležavanje granica teritorije. Istraživači sa Univerziteta Etveš Lorand u Budimpešti, puštali su zvuke zavijanja vuka kod 68 pasa koji su se razlikovali po svojoj genetskoj udaljenosti od vukova.

Ilustracija; Foto: Maria Moroz/Shutterstock

Otkrili su da su "drevne" rase, koje su genetski sličnije vukovima, često odgovarale na urlanje. Ove rase su uključivale sibirske haskije, aljaske malamute, šiba inu, akitu, ali i pekinezere za koju većina ne bi ni pomislila da ima ikakve srodnosti sa vukom.

S druge strane moderne rase, kao što su doge, labradori, retriveri, biglovi, bokseri i male pudlice, često su odgovarale lajanjem. Iako samojed, avganistanski gonič, čau čau i šar pej nisu podlegli istraživanju, oni takođe spadaju u kategoriju "drevnih" rasa pasa, što ukazuje da će i oni verovatno zavijati.

"Čini se da, iako je zavijanje prisutno kod većine rasa, ono je zbog promenjenog društvenog okruženja izgubilo svoju funkcionalnost, pa ga savremene rase ne koriste u adekvatnim situacijama", istakli su istraživači u studiji.

Povezane vesti