Iako jedva čekamo negde da otputujemo i predahnemo od radnih obaveza, istraživanja su pokazala da preko 80 odsto ljudi nakon odmora ima simptome nalik depresiji.

Stoga i ne čudi što nam je jedno od glavnih pitanja kako da sebi olakšamo povratak na posao nakon odmora, što za "Jutro" otkriva linički psiholog i psihoterapeut Katarina Matić.

- To je uobičajna pojava i psiholozi su konstatovali da je potrebno određeno vreme da se adaptiramo nakon povratka. Ono što je takođe važno, predložili su set nekih rutina, odnosno ponašanja koja će pomoći ljudima zapravo da se vrate u tu rutinu. - kaže Katarina i dodaje:

- Najpre treba postaviti nove ciljeve i postaviti jasne okvire. Umesto onih rutina odmora, postaviti rutine rada. Napraviti jasan plan i otkriti šta su izvori naše unutrašnje, a šta spoljašnje motivacije - objašnjava Katarina i nastavlja:

- Psiholozi predlažu da uvedemo neke rutine brige o sebi i da napravimo novi plan za deo sezone, koji zapravo nije obeležen odmorom nego radom - ističe psihoterapeut dajući važnu preporuku:

- Naša preporuka je da se bavimo sobom na dnevnom nivou, da rebalansiramo, da pravimo i male odmore i u toku dnevnog funkcionisanja i u toku vikenda. Da češće putujemo, to ne mora da bude neki dugi odmor i da ne dolazimo u stanje nekog prevelikog stresa, pa da očekujemo da se na neki magičan način stvari reše za 7 ili 15 dana.

Kada je u pitanju šta sve zapravo podrazumeva pravi odmor, Katarina navodi:

- Odsustvom brige, odsustvom zabrinutosti, dobar san, dobar apetit, osećanje zadovoljstva sobom, osećanje efikasnosti, osećanje motivacije za predstojeći radni period, osećanje nove energije, kako unutrašnje, tako i spoljašnje, a ukoliko se zaista odmorimo, mi ćemo sledeći zadatak doživljavati kako izazov, a ne kao obavezu.

Šta je još podelila Katarina, pogledajte u snimku:

Povezane vesti