Od lažnih ujeda pasa lutalica, propadanja kroz šaht, pa do naletanja na vozila – sve ovo su načini na koje pojedinci pokušavaju da prevare sistem i naplate štetu tamo gde je nije bilo. Koliko koštaju ovakve zloupotrebe prava? Kakve su kazne i kako se veštače ovakvi slučajevi na sudu, otkrio je u emisiji "150 minuta" advokat Vojin Šaljić.

On se prisetio jednog ektremnog slučaja, kada je neko skuvao glavu psa i ostavio njegove otiske čeljusti, što je potom korišćeno za lažne prijave ujeda lutalica. 

- U jednom vremenskom periodu su svi dolazili sa istim povredama, jer je evidentno nastala od istih otisaka, od istih zuba, sa te glave koja je korišćena, tako da je to baš bila ozbiljna prevara.

Na koji način se vrši prijava napada pasa, u slučaju da je lutalica, ali i vlasnički pas, advokat objašnjava:

- I u jednoj i u drugoj situaciji, dakle prvo se javite lekaru opšte prakse, koji će dalje uputiti ordinirajućim lekarima, da pribavite svu lekarsku dokumentaciju i sa zdravstvene strane pokrijete samu povredu. To vam kasnije znači i za postupak, bez obzira da li je sudski ili je postupak pred upravnim organima ukoliko je pas lutalica. Ukoliko je vlasnički pas u pitanju, odgovornost za ujed od strane takvog psa je na vlasniku psa i naknadu možete ostvariti, ukoliko dobrovoljno vlasnik psa ne želi da je plati, tako da tužite sudskim putem i sudskim putem ostvarite tu naknadu - kaže advokat i dodaje:

- Ukoliko je pas lutalica u pitanju, potrebno je, pored javljanja nadležnom lekaru, obavestiti i zoo higijenu, to je jako važan korak, s obzirom na to da oni onda izlaze na teren i utvrđuju da li tu zaista postoji neki pas lutalica ili neka grupa pasa lutalica. Ukoliko postoji, oni je zbrinjavaju, vode računa, odvode itd, ali i sačinjavaju izveštaj o tome, što je jako dobro. Ne dešava se uvek da oni pronađu psa lutalicu, ali bez obzira da li je pronašli ili ne, jako je važno obavestiti zoo higijenu i imati dokaz o tome da ste je obavestili, što govori u prilog tome, da nije vlasnički pas napao oštećeno lice, već pas lutalica. U tom slučaju, ukoliko je pas lutalica u pitanju, zahtev za naknadu štete se sa kompletnom dokumentacijom podnosi nadležnom upravnom organu jedinice lokalne samouprave i oni dalje imaju svoju komisiju, medicinski tim koji procenjuje dokumentaciju, koji odlučuje o osnovanosti samog zahteva, a shodno povredama i o visini štete koju treba isplatiti i ona se kreće od nekih 30.000, pa do 200-250 hiljada u nekim ekstremnijim slučajevima.

Proces pred organima uprave traje do 6 meseci, dok privatne tužbe mogu trajati mnogo duže, prvo oko godinu dana, pa posle žalbeni postupak još nekih 2-3 godine. 

Kada se zahtev odbija, kao i kakve sve zloupotrebe, pored lažnih ujeda, postoje, pogledajte u snimku:

Povezane vesti