Obeležava se 28. avgusta po gregorijanskom kalendaru, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.

Kao svetiteljka, majka i žena, ona jedina razume dušu baš svake žene. U narodu se smatra da Velika Gospojina razume žensku misao, bol i patnju. Zbog toga što razume, smatra se da ova svetiteljka i prašta.

Značenje i poreklo praznika

Uspenje Presvete Bogorodice označava kraj zemaljskog života Device Marije i njen odlazak u nebo. U pravoslavnom verovanju, Marija je umrla prirodnom smrću, ali je nakon toga uskrsnula i uznesena na nebo.

Naziv "uspenje" dolazi od staroslovenske reči koja znači "zaspati" ili "preminuti", ukazujući na miran i spokojan način na koji je Marija završila svoj život.

Tradicija i običaji

Liturgija i molitva

Na dan Velike Gospojine, vernici se okupljaju u crkvama na liturgiji kako bi molili za zdravlje, mir i blagoslov svojih porodica. U nekim mestima organizuju se litije (procesije) u čast Presvete Bogorodice.

Post

Pre praznika, pravoslavni vernici obeležavaju dvonedeljni Gospojinski post, koji traje od 14. do 27. avgusta. Ovaj post je strožiji od nekih drugih posta i uključuje uzdržavanje od mesa, mlečnih proizvoda i nekih drugih vrsta hrane.

Odlazak na hodočašće

Mnogi pravoslavni vernici posećuju manastire i crkve posvećene Bogorodici. Manastir u Sopoćanima, kao i mnogi drugi manastiri širom Srbije, postaju mesta okupljanja na ovaj dan.

Porodični skupovi

Praznik je vreme za okupljanje porodica, zajedničke molitve i obrok posle posta. U nekim krajevima Srbije, Velika Gospojina se obeležava i kao krsna slava.

Običaji koji se poštuju na Veliku Gospojinu

Velika Gospojina, kao jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika, prati niz običaja i verovanja koja se poštuju u srpskoj tradiciji. Ovi običaji imaju duhovni, ali i praktični značaj, usmeravajući ponašanje vernika tokom praznika.

Molitva i odlazak u crkvu

Na dan Velike Gospojine, vernici posećuju crkvu kako bi prisustvovali liturgiji. To je prilika da se pomole za zdravlje, mir, oproštaj greha i zaštitu porodice.

U nekim mestima se organizuju litije ili procesije u čast Presvete Bogorodice.

Post

Pre Velike Gospojine obeležava se dvonedeljni post, poznat kao Gospojinski post, tokom kojeg se vernici uzdržavaju od mrsne hrane. Ovaj post završava na sam dan praznika, kada se može jesti mrsna hrana, osim ako ne bude u sredu ili petak, kada se post produžava.

Paljenje sveća

Vernici pale sveće za zdravlje živih članova porodice i za pokoj duša preminulih. Ovaj čin je simbol molitve i posvećenosti.

Pomaže se siromašnima i bolesnima

Na Veliku Gospojinu, u duhu milosrđa, uobičajeno je pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Ovo može uključivati davanje milostinje, hrane ili druge vrste pomoći siromašnima i bolesnima.

Odlazak na hodočašće

Mnogi vernici posećuju manastire i crkve posvećene Bogorodici. Na primer, manastir Sopoćani i mnogi drugi širom Srbije postaju mesta okupljanja i molitve.

Porodični skupovi

Praznik se često obeležava u krugu porodice, uz zajednički obrok. To je prilika za okupljanje porodice, jačanje porodičnih veza i izražavanje međusobne ljubavi i podrške.

Šta ne smemo da radimo na Veliku Gospojinu

Teški rad i kućni poslovi

Vernici izbegavaju teške fizičke poslove, poput kopanja, oranja, građevinskih radova i slično. Takođe se izbegava pranje veša, čišćenje kuće i drugi kućni poslovi. Ovo je dan posvećen duhovnosti i molitvi, a ne radu.

Šivenje, pletenje i ostali ručni radovi

Smatra se da na Veliku Gospojinu ne treba šiti, plesti ili raditi druge ručne radove jer se veruje da može doneti nesreću ili da rad može "propasti".

Kupanje i pranje kose

U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da se na ovaj dan ne treba kupati ili prati kosu, jer se veruje da voda može doneti bolest ili nesreću.

Svađe i negativne emocije

Vernici se trude da izbegnu svađe, ljutnju i bilo kakve negativne emocije. Praznik treba provesti u miru, saosećanju i ljubavi prema bližnjima.

Preterivanje u hrani i piću

Iako se praznik završava postom, važno je biti umeren u jelu i piću, čak i kada se poslužuje mrsna hrana. Preterivanje se smatra neprimerenim ponašanjem.

Verovanja

Prognoza vremena

Postoji verovanje da vreme na Veliku Gospojinu može ukazivati na vremenske prilike u narednom periodu. Ako je na taj dan kišovito, veruje se da će jesen biti vlažna.

Zaštita porodice i imanja

U mnogim krajevima veruje se da molitva Presvetoj Bogorodici na ovaj dan pruža zaštitu od bolesti, loše sreće i nesreća.

Velika Gospojina je, dakle, vreme za duhovno uzdizanje, molitvu, mir i poštovanje prema Bogorodici. Poštovanje ovih običaja i izbegavanje zabranjenih radnji deo su tradicije koja se prenosi s kolena na koleno.

Povezane vesti