Laž je deo ljudske prirode. Da budemo iskreni, svi lažemo - ponekad da zaštitimo sebe ili druge, nekada samo zbog društvenog prihvaćanja. Ali da li je moguće otkriti laž za samo dve sekunde? Prema savetnicima FBA-ja, odgovor je "da".

Iako nema jednog znaka koji će sigurno otkriti lažova, postoje obraci ponašanja i znaci koji se mogu prepoznati ako znate šta da tražite.

Svako se nekada našao u situaciji da se zapita da li ih neko laže. Možda vam je to bio kolega, prijatelj ili čak član porodice koji vam nije zvučao sasvim iskreno. U ovim trenucima, sposobnost da u trenu uočite laž bila bi neprocenjiva. Konsultant FBI-a tvrdi da se to može uraditi za samo dve sekunde - ako znamo šta da tražimo. Tajna leži u malim, ali ključnim znacima koji se mogu primetiti kod ljudi.

Mikropokret lica i tela: ključ za detekciju laži

Prema mišljenju Paula Ekmana, svetski poznatog psihologa koji je dugo godina radio sa FBI, jedno od najmoćnijih alata za otkrivanje laži je mikropokret lica. To su vrlo brzi, nenamerni izrazi koji se pojavljuju u deliću sekunde i otkrivaju prave emocije osobe. Na primer, ako neko pokušava da sakrije bes ili strah, njegovo lice može doživeti mikropokrete na trenutak pre nego što se lice vrati u "neutralno" stanje.

Konsultant FBI je otkrio da pažljivi posmatrači mogu lako da identifikuju ove mikropokrete ako su dovoljno obučeni. Ali pored lica, važno je posmatrati čitav govor tela. Prekrštene ruke, neprirodno umirivanje tela ili izbegavanje kontakta očima mogu biti dodatni znaci da osoba nešto krije.

Laži u rečima: Pažnja na detalje

Jedan od najiznenađujućih načina otkrivanja laži je analiza obrazaca reči. Savetnik FBI preporučuje da pazite na ljude koji ponavljaju pitanja na koja odgovaraju. Ovo može ukazivati na pokušaj da se kupi vreme za razmišljanje i sastavljanje lažnog odgovora. Takođe, dugi, komplikovani odgovori su često znak da osoba nešto krije, dok su kratki, sažeti odgovori obično verodostojniji.

Analiza jezika i govornih obrazaca je ključni element u otkrivanju laži. Takođe treba obratiti pažnju na reči koje osoba koristi. Ako neko često koristi izraze poput "iskreno govoreći", "veruj mi" ili "da ti kažem istinu", to često znači da pokušava da ubedi sagovornika u nešto što možda nije tačno.

"Odbrambeni mehanizmi": Kako lažov pokušava da se zaštiti

Kada se čovek nađe u situaciji da mora da laže, često odgovara odbrambenim mehanizmima. Jedan od najčešćih znakova je preuveličavanje istinitosti svojih tvrdnji. Konsultant FBI-ja objašnjava da je jedna od tehnika koje lažovi često koriste jeste da preusmere razgovor na drugu temu ili pokušaju da izbegnu odgovor na pitanje.

Osim toga, lažov često pokušava da se fizički zaštiti, na primer prekrštanjem ruku ili nogu, udaljavanjem od sagovornika ili počinje da se nesvesno ispravlja, kao da pokušava da "ispravi" svoje laži. Takođe, upotreba humora ili sarkazma za smanjenje napetosti je uobičajena taktika koju koriste lažovi.

Povezane vesti