Kao odgovorni vlasnici pasa, trudimo se da našim ljubimcima pružimo najbolju moguću brigu, ali jedno često zanemarivano područje je higijena njihovih posuda za hranu i vodu.

Nova istraživanja upozoravaju da učestalost pranja posuda iz kojih jedu može značajno uticati na zdravlje kako vašeg ljubimca, tako i vaše porodice.

Prema istraživanju koje je sprovela Američka agencija za hranu i lekove 2022. godine, 22 odsto vlasnika pasa čisti posudu za hranu svog ljubimca samo jednom nedeljno, dok 18 odsto vlasnika to čini svaka tri meseca ili nikada.

Ova praksa može stvoriti plodno tlo za rast štetnih bakterija poput salmonele i listerije, koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

On savetuje vlasnicima pasa da peru posude za hranu i vodu, kao i alatke za hranu, svakodnevno, a pranje sa toplom vodom, sapunicom i četkom je najbolja praksa.

Takođe, preporučuje da se pribor za pranje kućnih ljubimaca drži odvojeno od onog koji koristimo za naše posude kako bi se izbegla moguća kontaminacija bakterijama.

Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju u mašini za sudove, pogotovo ako imate malu decu, starce i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom ili trudnice.

Ulaganje u redovno čišćenje poštedeće vas mnogo briga i osigurati da provedete više vremena sa važim četvoronožnim prijateljima.

Povezane vesti