Britanac Ian Ašer (60) napustio je engleski grad Darlington nakon što je uspeo da proda "ceo svoj život", koji je uključivao trosobnu kuću i sve u njoj, kao i automobil, motor, skuter na vodi.

Sve se to nalazilo u Pertu, Australiji. To se dogodilo nakon bolnog razvoda, kada je shvatio da mu je dosta posla i života u Australiji, piše LADbible.

Na kraju je prihvatio ponudu od 399.300 australijskih dolara (u to vreme 192.000 funti), iako je očekivao veće ponude, priznao je da nije zažalio.

Ašer je prvobitno želeo da putuje, rekavši da bi voleo da se popne na vrh Ajfelovog tornja, kao jednu od mnogih stvari koje je želeo da ostvari.

Samo šest godina kasnije, dokumentarista Ben Fogle ga je sreo nakon što se preselio na napušteno ostrvo na Karibima, gde je Ašer otkrio da je srećniji nego ikada u svom novom životu. U jednoj od epizoda, Britanac se pojavio sa partnerkom Vanesom na njihovom tropskom ostrvu Bocas del Toro, nedaleko od obale Paname.

"Uvek sam bio pomalo avanturista i zato sam dosta vremena provodio u aktivnostima na otvorenom, kao što su penjanje, vožnja kanuom i ronjenje", objasnio je Ašer. Iako možda nije imao tekuću vodu ili struju, mogao je uživati u sve tri svoje aktivnosti na otvorenom.

"Nismo potpuno samoodrživi ovde na ostrvu. Uzgajamo kokos, ananas, šećernu trsku i bademe, ali još nismo usavršili umetnost uzgoja drugog povrća na našoj zemlji. Imamo 10 kokošaka koje slobodno šetaju po ostrvu, tako da su naša jaja potpuno organska. Ponekad lokalni Indijanci donesu sveže ulovljenu ribu na dok, da je kupimo", ispričao je Ašer.

Ostale namirnice dolaze iz supermarketa u gradu ili iz male prodavnice na ivici džungle.

Ašer je kupio tropsko ostrvo 2011. godine za 27.500 dolara (21.000 funti) kada je bilo zaraslo i zapušteno, pa je četiri godine radio na njegovom unapređenju. Dok je živeo na ostrvu, provodio je vreme radeći na zemlji ili sedeći na plaži, otkrivajući jednostavan život, gde bi ronio na grebenima, čitao ili plivao kad god bi poželeo.

Ašer je takođe objasnio da svakih 10 dana odlaze u grad po hranu i gorivo, te je rekao da je njegova devojka Vanesa Anderson, koju je upoznao prilikom posete Londonu, "napravila veliku razliku" u njegovom životu kada se preselila da živi s njim.

Govoreći o tome šta mu nedostaje od kuće, rekao je da mu, osim porodice, nedostaju još samo vožnja skuterom na vodi, bolji WiFi i izlazak s prijateljima i porodicom u engleski pab.

"Vanesi još uvek nedostaje kapućino u londonskom stilu, ali mislim da će to uskoro prevazići. Ne bih ništa menjao, zaista sam uživao u izgradnji kuće van mreže i životu na ostrvu. Oduvek sam mislio da bi život trebalo da bude avantura", rekao je Ašer.

Međutim, 2015. godine uspeo je da proda obnovljeno ostrvo, prema njegovom zvaničnom sajtu, na kojem je delio svaki aspekt svog putovanja otkako je prodao sve što poseduje. Napomenuo je da ga ništa ne vezuje jer je nakon prodaje bio bez dugova i u potrazi za novom avanturom.

On i Vanesa su sedam godina putovali svetom, posetivši zemlje poput Tajlanda, Nikaragve i mnogih drugih, pa su kupili nekretninu u Burgundiji u Francuskoj. Par je odlučio da se tu skrasi, i to im je bila baza u vreme poslednje objave 2021. godine.

Povezane vesti