Da su metode vaspitavanja dece i građenja odnosa sa njima drugačije u različitim zemljama, pokazuje i primer Južne Koreje. Roditelji u Koreji dobrovoljno se zatvaraju u ćelije nalik zatvorskim i sve u cilju da pomognu svojoj deci.

Ćelije za roditelje u Južnoj Koreji, zovu se još i "Fabrika sreće", a jedina stvar koja povezuje svaku od prostorija sa spoljnim svetom jeste rupa za hranjenje na vratima.

Nazivaju ih ćelijama, jer nisu veće od ormana. Njihovi stanovnici mogu da nose plave uniforme, dok im telefoni i kompjuteri nisu dozvoljeni. Naglašavamo da ovde ljudi dolaze isključivo dobrovoljno!

To su roditelji koji su odlučili da dožive “iskustvo zatočeništva” kako bi pomogli svojoj deci. Majke i očevi čija su deca odlučila da se povuku iz društva, pa na ovaj način roditelji žele da shvate šta im se dešava i šta je uzrok tome.

Predstavnici “povučene omladine” nazivaju se hikikomori, a termin je skovan u Japanu 1990-ih i opisuje ozbiljno socijalno povlačenje među adolescentima.

Prošle godine, tamošnje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite anketiralo je 15.000 osoba, starosti od 19 do 34 godine, i došlo do zaključka da se više od 5 posto izolovalo.

Zato je aktiviran 13-nedeljni edukativni program u kojem učestvuju roditelji, a cilj je naučiti odrasle da komuniciraju sa decom. Jedan deo podrazumeva boravak u gorepomenutoj “Fabrici sreće”, u provinciji Gangvon, gde roditelji provode vreme u prostorijama nalik zatvorskim ćelijama.

Povezane vesti