Ako živite u stanu ili kući bez dvorišta, a pritom želite psa, važno je da se informišete o tome koje su rase idealne za život u manjim prostorima. Ipak, važno je napomenuti da svakom psu, bez obzira na rasu, može postati dosadno u malom prostoru, što može dovesti do neželjenog ponašanja. Zbog toga je potrebno redovno izvoditi psa u šetnje ili se igrati s njim, kako bi imao mentalnu stimulaciju.

Baset

Baset je tipično skroman pas. On je umereno energičan, ali s godinama postaje manje aktivan. Većina baseta uživa u svakodnevnoj šetnji, ali im nije potrebna intenzivna fizička aktivnost.

Kovrdžavi bišon

Bišoni su omiljeni među ljubiteljima malih rasa. Obično su odani i srećni psi sa srednjim nivoom energije. Iako je poznato da mnogi mali psi laju, bišon nije previše bučan. Svakodnevne igre i šetnje trebalo bi da budu dovoljne da zadovolje njegove potrebe za fizičkom aktivnošću.

Buldog

Buldozi srednje veličine imaju umeren nivo energije. Redovna fizička aktivnost je neophodna, ali pasmina ima prilično nisku toleranciju na naporne aktivnosti. Obično su dovoljne jedna ili dve šetnje i povremena igra. Buldozi su uglavnom odani, veseli pratioci i obično prilično tihi kućni ljubimci.

Kraljevski koker španijel

Kraljevski koker španijel je obično veseo, ali miran i nežan. Ima srednji nivo energije, uživa u svakodnevnim šetnjama i igrama. Međutim, ova rasa voli društvo. Može biti umeren u lajanju, ali uglavnom se radije ušuška na kauču i spava.

Čivava

Čivave imaju viši nivo energije. Potrebne su im svakodnevne šetnje i igre, ali zbog njihove male veličine, manji stan će biti dovoljan za njihove aktivnosti. Neke čivave mogu biti bučne, posebno kada čuju potencijalne uljeze, ali uz odgovarajuću obuku lajanje se može kontrolisati.

Povezane vesti