Postoji mnogo zanimljivih činjenica o oktobarskim bebama, a možda ćete nešto i naučiti o njihovom budućem karakteru nakon što pročitate ove jedinstvene i zanimljive stvari koje oktobarske bebe čine posebnim.

1. Verovatno će biti dobri u sportu

Istraživanja pokazuju da su oktobarske bebe najverovatnije buduće sportske zvezde. Studija iz 2014. godine o izdržljivosti i snazi kod školske dece otkrila je da su "deca rođena u oktobru bila snažnija od one rođene u ostalim mesecima, osim septembra i novembra". Smatra se da je to povezano sa prenatalnom izloženošću vitaminu D.

"Deca koja su rođena na severnoj hemisferi, u jesen, imaju tendenciju da imaju veću koštanu i mišićnu masu", rekao je dr Gavin Sanderkok iz Centra za sport i vežbanje na Univerzitetu Eseks za "New York Magazine".

"Započinju sa više mišića, aktiviraju se ranije i brže se uključuju u atletiku", dodaje on.

2. Imaju predsednički potencijal

Vaše oktobarsko dete može biti prirodni rođeni lider. To je zato što je u oktobru rođeno više predsednika nego u bilo kom drugom mesecu, navodi Romper. Neki od njih su Džon Adams, Tedi Ruzvelt, Dvajt D. Ajzenhauer i Džimi Karter, koji su među najuticajnijim predsednicima na svetu.

3. Imaju više samopouzdanja u vezi sa školom i obrazovanjem

Biti jedno od starije dece u učionici (što oktobarske bebe obično jesu) dobro je za njihovo samopouzdanje u školskom okruženju.

"Otkrivamo da su deca starija od svojih vršnjaka, samim tim i zrelija, značajno samopouzdanija. Nadalje, smatramo da ova prednost u vidu višeg samopouzdanja doprinosi njihovim ambicijama da idu na fakultet", objašnjeno je u "Journal of Educational Psychology".

4. Male su šanse da će biti rođeni poslednjih dana u mesecu

Kada pomislimo na oktobar, obično mislimo na jedan poseban dan - poslednji. Međutim, bebe rođene u oktobru verovatno neće biti rođene baš tog dana, na Noć veštica. Istraživači sa Jejla navode da postoji nešto mračno u vezi sa tim danom što može sprečiti "spontane" porođaje, i sugerišu da majke podsvestno možda ne žele da njihov mališan slavi rođendan baš na taj dan.

5. Velika je verovatnoća da će doživeti 100 godina

Bez obzira na to kada se dete rodi, želite da živi dug i zdrav život. Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Čikagu 2011. godine, ljudi rođeni u oktobru "imaju značajno veću verovatnoću da dožive 100 godina u poređenju sa onima rođenim u aprilu". 

6. Imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti

Druga studija je otkrila da, iako oktobarske bebe imaju blago povišen rizik od drugih bolesti, imaju niže šanse za jednu od najvažnijih oblasti: kardiovaskularne bolesti. Zdrava srca mogu biti razlog zašto mnogi od njih postaju stogodišnjaci.

7. Imaju dobro mentalno zdravlje

Istraživači su takođe povezali oktobarske bebe s manjim rizikom od samoubistva, što ukazuje na to da su sklone boljem mentalnom zdravlju. Takođe, oktobarske bebe imaju manju verovatnoću da pate od depresije ili razviju bipolarni poremećaj, navodi Time.

Povezane vesti