"Koje su vaše slabosti?"

Savet: Umesto da navedete slabost koja bi mogla ozbiljno da ugrozi vašu kandidaturu, možete da izaberete neku koja je realna, ali nadoknadiva. Na primer: "Ponekad previše obraćam pažnju na detalje, ali radim na tome da balansiram pažnju između šire slike i detalja."

"Gde se vidiš za pet godina?"

Savet: Poslodavac želi da vidi da li ste ambiciozni, ali i realni. Možete reći nešto poput: "Želim da napredujem u kompaniji kao deo tima, usavršavam se i doprinosim njenom uspehu. Nadam se da ću za pet godina biti na višoj poziciji sa većom odgovornošću."

"Zašto želite da radite baš ovde?"

Savet: Poslodavci žele da vide da li ste istraživali kompaniju. Možete da kažete: "Vaša kompanija je poznata po inovacijama i kulturi koja podržava profesionalni razvoj. Mislim da bih mogao da doprinesem svojim veštinama, a ujedno da učim i napredujem."

Zašto se postavlja to pitanje, tj. u čemu je trik?

Ova pitanja su često postavljena jer poslodavci žele da vide kako se kandidati nose sa izazovnim ili neočekivanim pitanjima. Trik je u tome što odgovori naizgled jednostavnim pitanjima mogu otkriti mnogo više o vašoj ličnosti, načinu razmišljanja i vrednostima, nego direktni odgovori o vašim veštinama. Evo u čemu je trik za svako od ovih pitanja:

"Koje su vaše slabosti?"

Trik: Poslodavci žele da vide kako se suočavate sa svojim slabostima i da li ste samosvesni. Nije samo poenta u tome šta je vaša slabost, već kako se nosite sa njom i šta preduzimate da bi je unapredili. Ispravan odgovor pokazuje sposobnost za samoanalizu i želju za ličnim razvojem.

"Gde vidiš sebe za pet godina?"

Trik: Pitanje testira vaš nivo ambicije i koliko ozbiljno shvatate svoju karijeru. Poslodavci žele da vide da imate viziju i da planirate dugoročnu saradnju s kompanijom, ali i da vaša ambicija odgovara prirodi posla. Ako postavite previsoke ciljeve ili ih uopšte nemate, možete delovati kao da ne razmišljate dovoljno strateški.

"Zašto želite da radite baš ovde?"

Trik: Ovo pitanje je zamka za one kandidate koji nisu istražili kompaniju ili se prijavljuju na posao samo da bi dobili bilo kakav posao. Poslodavac želi da vidi da imate autentičan interes za njihovu kompaniju, industriju ili vrednosti koje neguju. Odgovor koji je opšt i površan može pokazati nedostatak entuzijazma ili motivacije.

Zaključak: Ova pitanja imaju za cilj da procene vaše dublje motive, snalažljivost i kako se nosite sa izazovima, što može biti ključan pokazatelj kako ćete se ponašati u stvarnim radnim situacijama.

Kako odgovoriti

Evo kako možete da odgovorite na ova trik pitanja na način koji pokazuje vaše snage, samosvest i prilagođavanje potrebama poslodavca:

"Koje su vaše slabosti?"

Kako odgovoriti: Izaberite slabost koja nije ključna za posao na koji se prijavljujete, ali pokažite da ste svesni te slabosti i da radite na njenom unapređenju. Na primer:

Odgovor: "Ponekad imam tendenciju da se previše fokusiram na detalje, što može usporiti moj rad. Međutim, postao sam svestan toga i sada radim na tome da bolje balansiram preciznost s efikasnošću. Koristim liste prioriteta i softver za upravljanje projektima kako bih održao ravnotežu između šire slike i detalja."

"Gde vidiš sebe za pet godina?"

Kako odgovoriti: Ovim pitanjem pokazujte vaše ambicije, ali i da vidite sebe kao dugoročni deo kompanije. Povežite svoj profesionalni rast s kompanijskim ciljevima. Na primer:

Odgovor: "Vidim sebe kako napredujem unutar kompanije, koristeći svoje veštine da doprinesem timu i organizaciji. Voleo bih da razvijam svoja tehnička i liderska znanja, i nadam se da ću za pet godina biti na višoj poziciji gde ću imati priliku da vodim projekte i doprinosim strateškom razvoju."

"Zašto želite da radite baš ovde?"

Kako odgovoriti: Pokažite da ste istraživali kompaniju i povežite svoje veštine i vrednosti sa onim što kompanija nudi. Na primer:

Odgovor: "Privuklo me je to što vaša kompanija stalno uvodi inovacije u industriji i fokusira se na razvoj zaposlenih. Vaši projekti i kultura timskog rada odražavaju moje lične vrednosti - stalno usavršavanje i saradnju. Mislim da bih mogao doprineti svojim iskustvom u (navedi relevantnu veštinu) i istovremeno učiti od vašeg iskusnog tima."

Dodatni saveti:

Budite iskreni, ali pametno birajte koje informacije delite. Pokažite da ste svesni sebe i da aktivno radite na ličnom i profesionalnom razvoju.

Povežite odgovore sa poslom i kompanijom - poslodavci žele da vide kako ćete se uklopiti u njihovu kulturu i kako vaš razvoj može ići u pravcu njihovih ciljeva.

Na šta obratiti pažnju?

Kada odgovarate na trik pitanja na razgovoru za posao, važno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih elemenata kako bi vaši odgovori bili što bolji i uverljiviji:

1. Samopouzdanje i umerenost

Nemojte previše da se hvalite, ali nemojte ni umanjivati svoje uspehe. Ključ je u balansu. Poslodavci vole kandidate koji veruju u sebe, ali ne žele aroganciju.

Savet: Kad pričate o svojim uspesima, istaknite svoj doprinos timu i kompaniji, a ne samo individualne uspehe.

2. Iskrenost, ali strateška iskrenost

Iskrenost je ključna, ali nemojte deliti previše informacija koje mogu da vas dovedu u lošu poziciju. Na primer, kad govorite o slabostima, birajte one koje ne utiču direktno na vašu sposobnost da obavljate posao.

Savet: Odgovorite iskreno, ali uzmite u obzir kako vaše reči mogu biti protumačene. Ako govorite o nekoj slabosti, uvek dodajte šta radite da je poboljšate.

3. Poveži svoje veštine sa poslom

Pokažite kako vaše veštine, iskustva i vrednosti odgovaraju konkretnom poslu i kulturi kompanije. Poslodavci žele da vide kako ćete se uklopiti i doprineti timu.

Savet: Kada govorite o svojim ambicijama, veštinama ili iskustvu, povežite ih sa onim što znate o kompaniji. To će pokazati da ste istraživali i razmišljali o tome kako ćete doprineti njihovim ciljevima.

4. Priprema je ključna

Temeljno se pripremite za razgovor i istražite kompaniju, industriju i specifične zahteve posla. Poslodavci primete kad neko nije dovoljno pripremljen.

Savet: Zabeležite nekoliko ključnih informacija o kompaniji i poslu, poput njihovih glavnih vrednosti, trenutnih projekata, i uspeha. To možete upotrebiti kao deo svojih odgovora.

5. Prilagodi se intervjuima

Tonalitet i govor tela su bitni. Vaše samopouzdanje, ali i prijatna i otvorena komunikacija, pomoći će da ostavite dobar utisak.

Savet: Pazite da delujete pozitivno i entuzijastično. Čak i kad odgovarate na teža pitanja, ton treba da bude smiren i konstruktivan.

Priprema i samosvest su ključni elementi uspešnog odgovora na trik pitanja. Kroz pravu kombinaciju iskrenosti, samopouzdanja i strateškog razmišljanja možete ostaviti odličan utisak.

Najčešća trik pitanja na razgovoru za posao

Evo liste najčešćih trik pitanja na razgovorima za posao, uz objašnjenja zašto se postavljaju i kako na njih možete odgovoriti:

1. "Recite mi nešto o sebi."

Zašto se postavlja: Poslodavac želi da vidi kako se predstavljate i kako organizujete priču o sebi. Takođe, kroz ovaj odgovor može da sazna šta smatrate važnim i kako se uklapate u posao.

Trik: Nemoj ponavljati sve iz svog CV-a. Fokusiraj se na svoje ključne veštine i iskustva koja su relevantna za posao, povezujući ih sa onim što poslodavac traži.

Kako odgovoriti: "Imam (broj) godina iskustva u (industrija) i radio sam na projektima koji su uključivali (spomenite relevantne zadatke). Moja strast prema (ključna veština) me je dovela do razvoja u ovoj oblasti, i radujem se prilici da doprinesem vašem timu sa svojim veštinama u (spomenite specifične oblasti koje su ključne za posao)."

2. "Zašto želite da radite ovde?"

Zašto se postavlja: Poslodavci žele da vide da ste istražili kompaniju i da vas zaista zanima posao, a ne da tražite bilo kakvu poziciju.

Trik: Ako odgovorite generički, delovaće kao da niste uložili trud da se pripremite.

Kako odgovoriti: "Vaša kompanija mi je zapala za oko zbog (spomenite nešto specifično, npr. vrednosti, kultura, projekti). Verujem da moje iskustvo u (navedite relevantno iskustvo) može značajno doprineti vašem timu, posebno na polju (spomenite specifičnu oblast rada)."

3. "Kako se nosite sa stresom i pritiskom?"

Zašto se postavlja: Poslodavci žele da vide kako reagujete u izazovnim situacijama, jer gotovo svaki posao podrazumeva određeni nivo stresa.

Trik: Ako kažete da vas stres ne pogađa ili da nikada niste pod pritiskom, može delovati kao da niste iskren. S druge strane, ako naglasite da vas stres previše pogađa, to može izazvati sumnju u vašu otpornost.

Kako odgovoriti: "Smatram da je stres deo svakodnevnog posla, ali se trudim da ga koristim kao motivaciju za bolju organizaciju i planiranje. Na primer, kada se suočavam sa rokom, prvo postavim prioritete i osiguram da je komunikacija sa timom jasna. Tako izbegavam nepotreban pritisak."

4. "Zašto ste napustili prethodni posao?"

Zašto se postavlja: Poslodavac želi da razume razloge za vaš odlazak i da proceni da li ste osoba koja bi mogla napustiti i njihovu kompaniju zbog sličnih razloga.

Trik: Ako loše govorite o bivšim poslodavcima, možete delovati kao osoba koja ne prihvata odgovornost ili loše radi u timovima.

Kako odgovoriti: "Napustio/la sam prethodnu poziciju jer sam tražio/la priliku da razvijem veštine u (navedite konkretne oblasti koje se poklapaju sa novim poslom). Iako sam bio/la zadovoljan/na u prethodnoj kompaniji, ova ponuda nudi izazove i prilike za dalji razvoj koji tražim."

7. "Koliko očekujete da budete plaćeni?"

Zašto se postavlja: Poslodavac želi da vidi da li vaša očekivanja odgovaraju njihovom budžetu, ali i kako vrednujete svoje veštine.

Trik: Ako kažete previsoku cifru, možete biti isključeni iz daljeg procesa. Ako postavite prenisku, može delovati kao da niste dovoljno samouvereni.

Kako odgovoriti: "Na osnovu mog iskustva i istraživanja tržišta, smatram da je prosečna plata za ovu poziciju između (dajte okvirni raspon). Spreman/na sam da razgovaramo o detaljima kako bih bio/la siguran/na da smo na istoj strani u vezi sa mojim doprinosom kompaniji."

Ova pitanja zahtevaju pažljivost i promišljenost. Ključno je da svaki odgovor bude prilagođen vama, ali i relevantan za poziciju na koju se prijavljujete.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Priprema za razgovor za posao ključna je za ostavljanje pozitivnog utiska i povećanje šansi za dobijanje posla. Evo detaljnih koraka kako da se pripremite:

1. Istražite kompaniju

Zašto: Poslodavci žele da vide da razumete njihovu misiju, vrednosti i ciljeve. Time pokazujete stvaran interes za rad u njihovoj organizaciji.

Kako:

- Posetite sajt kompanije (posebno odeljak "O nama", misija i vizija).

- Pročitajte najnovije vesti i saopštenja za javnost o kompaniji.

- Pogledajte njihove društvene mreže, LinkedIn stranicu i istražite projekte na kojima trenutno rade.

- Saznajte više o industriji i konkurenciji kako biste razumeli gde se kompanija pozicionira.

2. Pregledajte opis posla

Zašto: Treba da razumete tačno šta se traži od vas i koje su veštine ključne za tu poziciju.

Kako:

- Analizirajte ključne odgovornosti i veštine navedene u oglasu za posao.

- Pripremite primere iz svog prethodnog iskustva gde ste koristili ove veštine.

- Razmislite o tome kako vaš set veština odgovara potrebama kompanije i kako možete unaprediti tim.

3. Pripremite odgovore na uobičajena pitanja

Zašto: Razgovori za posao često uključuju standardna pitanja koja mogu biti trik pitanja. Priprema unapred će vam pomoći da zvučite samopouzdano i pripremljeno.

Kako:

Vežbajte odgovore na pitanja kao što su:

"Recite mi nešto o sebi."

"Zašto želite da radite ovde?"

"Koje su vaše slabosti?"

"Zašto bismo vas zaposlili?"

Pripremite odgovore na pitanja o prethodnim iskustvima, izazovima i projektima, kao i situacijama u kojima ste pokazali liderske veštine ili rešavali probleme.

4. Pripremite pitanja za poslodavca

Zašto: Postavljanje pitanja pokazuje da ste zainteresovani za poziciju i kompaniju. Takođe, to je vaša prilika da saznate više o kulturi, timu i očekivanjima.

Kako:

Pitanja mogu uključivati:

"Koje su ključne karakteristike uspeha na ovoj poziciji?"

"Kako kompanija podržava profesionalni razvoj zaposlenih?"

"Kako izgleda tipičan radni dan u ovom timu?"

"Koji su najveći izazovi s kojima se tim trenutno suočava?"

Pokažite interesovanje za dugoročan doprinos i razvoj u kompaniji.

Zabranjena pitanja na razgovoru za posao

Na razgovorima za posao postoje određena pitanja koja su zakonski ili etički zabranjena u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju. Postavljanjem ovih pitanja poslodavci mogu kršiti antidiskriminacione zakone ili pravila o zaštiti privatnosti. Evo nekoliko najčešćih zabranjenih pitanja:

1. Pitanja o ličnom životu

Primeri:

"Da li si oženjen/a ili u vezi?"

"Imaš li decu ili planiraš da ih imaš?"

"Koliko imaš godina?" (ili bilo koje drugo pitanje koje se tiče godina)

Zašto su zabranjena: Ova pitanja mogu dovesti do diskriminacije na osnovu pola, bračnog statusa, ili roditeljstva, i mogu uticati na mogućnosti zapošljavanja.

2. Pitanja o nacionalnosti i etničkoj pripadnosti

Primeri:

"Koje je tvoje poreklo?"

"Odakle si?"

"Koju nacionalnost imaš?"

Zašto su zabranjena: Ova pitanja mogu biti osnova za diskriminaciju i ne mogu uticati na vašu sposobnost obavljanja posla.

3. Pitanja o religiji

Primeri:

"Koju religiju praktikuješ?"

"Da li ideš u crkvu/sinagogu/džamiju?"

Zašto su zabranjena: Pitanja o religiji mogu dovesti do diskriminacije na osnovu verskih uverenja i ne bi trebala uticati na vaše sposobnosti kao zaposlenika.

4. Pitanja o zdravlju i invaliditetu

Primeri:

"Da li imaš neku hroničnu bolest?"

"Da li si ikada bio/la na bolovanju?"

"Da li imaš invaliditet?"

Zašto su zabranjena: Ova pitanja mogu dovesti do diskriminacije na osnovu zdravstvenog stanja i mogu uticati na vaše zapošljavanje.

5. Pitanja o se*sualnoj orijentaciji

Primeri:

"Da li si gej/lezbijska/heteroseksualna?"

"Sa kim se viđaš?"

Zašto su zabranjena: Ova pitanja su veoma lična i ne bi trebala uticati na vašu sposobnost obavljanja posla.

6. Pitanja o članstvu u političkim partijama

Primeri:

"Koju političku partiju podržavaš?"

"Da li si član neke političke organizacije?"

Zašto su zabranjena: Ovo može biti osnova za diskriminaciju i ne treba uticati na vaše zapošljavanje.

7. Pitanja o budućim planovima

Primeri:

"Planiraš li da se seliš?"

"Planiraš li da se upišeš u školu ili fakultet?"

Zašto su zabranjena: Ova pitanja mogu dovesti do predrasuda o vašim namerama ili posvećenosti poslu.

Kako se nositi sa zabranjenim pitanjima

Ako se suočite sa zabranjenim pitanjima na razgovoru za posao, možete:

1. Izbeći direktan odgovor: Pokušajte skrenuti razgovor na relevantnije teme, kao što su vaše veštine i iskustva.

2. Postaviti pitanje: Možete odgovoriti pitanjem, poput: "Zašto je to važno za ovu poziciju?"

3. Biti smireni: Održavanje smirenosti i profesionalizma može pomoći da izbegnete neprijatnosti.

4. Prijaviti incident: Ako se osećate neprijatno zbog postavljenih pitanja, razmislite o prijavljivanju incidenta HR odeljenju ili relevantnim telima.

Poznavanje svojih prava i granica može vam pomoći da se zaštitite od diskriminacije tokom procesa zapošljavanja.

Pitanja za intervju za posao: dodatni saveti

Evo dodatnih saveta koji vam mogu pomoći da se uspešno pripremite za intervju za posao:

1. Razvijte svoje lične priče

Pripremite nekoliko kratkih, ali snažnih priča o svojim prethodnim iskustvima koja ilustruju vaše veštine, uspehe i kako ste se nosili sa izazovima. Koristite STAR metodu (Situacija, Zadatak, Akcija, Rezultat) da bi vaše priče bile jasne i strukturirane.

2. Provežbajte neverbalnu komunikaciju

Ove veštine su bitne na intervjuima. Vežbajte održavanje kontakta očima, osmeh, miran ton glasa i otvoreno telo. Ove tehnike pomažu u ostavljanju pozitivnog utiska.

3. Prilagodite pitanja za poslodavca

Postavite pitanja koja su specifična za kompaniju i poziciju, kao što su:

"Kako izgleda timska dinamika u ovom odeljenju?"

"Koje alate i tehnologije koristite?"

To pokazuje da ste ozbiljan kandidat koji razmišlja o dugoročnom radu u kompaniji.

4. Ostanite profesionalni

Bez obzira na tok razgovora, budite profesionalni i ne ulazite u lične ili negativne komentare o prethodnim poslodavcima ili iskustvima. Ovo će vam pomoći da izbegnete negativan utisak.

5. Završna reč

Na kraju intervjua, izrazite zahvalnost za priliku da se intervjuišete. Kratko recite šta vam se svidelo u razgovoru ili kompaniji, i ponovite svoj interes za poziciju.

6. Pojavite se ranije

Planirajte da stignete nekoliko minuta pre zakazanog vremena. To vam omogućava da se opustite i pripremite pre nego što razgovor počne.

Ovi saveti mogu vam pomoći da se bolje pripremite za intervju i ostavite snažan utisak na poslodavca. Srećno!

Povezane vesti