Otvorili ste svoju omiljenu grickalicu i sadržaj jedva da dopire do polovine kese. Ako ste se uvek pitali zašto su poluprazne i zašto zaboga proizvođač lepo ne napuni do kraja, imamo odgovor.

Kesice sa čipsom su poluprazne iz nekoliko razloga, a glavni razlog je praktične prirode. Ta praznina nije slučajna, već služi važnoj svrsi.

Zaštita čipsa

Kesice čipsa nisu napunjene kiseonikom, njihovo punjenje poznato je kao "mlitavo punjenje". U kesici se nalazi vazduh, tačnije azot, koji pomaže da se čips ne polomi i ostane hrskav tokom transporta. Azot je inertan gas koji ne utiče na ukus niti kvalitet proizvoda, a sprečava oksidaciju i zadržava svežinu.

Prostor za pakovanje

Kesice moraju imati dovoljno prostora kako bi se čips pravilno spakovao i kako bi se smanjila šansa da se mrvi ili drobi tokom transporta i rukovanja. Tako je čips zaštićeniji od lomljenja i kada otvorite kesicu ima više celih komada.

Marketinški efekat

Ponekad proizvođači koriste veće kesice da bi vizuelno izgledalo kao da ima više proizvoda nego što ga stvarno ima, što može ostaviti utisak da dobijate veću količinu, iako je na pakovanju jasno naznačena težina.

Iako se nekima čini da je kesica napola prazna, zapravo se radi o funkcionalnom rešenju koje doprinosi očuvanju kvaliteta proizvoda.

Povezane vesti