Sunčane naočare su jedan od omiljenih modnih dodataka, a mnogi ih nose čak i kada sunce ne sija, jer sjajno upotpunjuju odevne kombinacije.

Međutim, postavlja se pitanje: da li je nepristojno nositi sunčane naočare dok razgovaramo s nekim?

Dok će neki odmah reći da je to znak nepoštovanja, drugima je neverovatno da se o ovoj temi uopšte raspravlja.

Jedan od ključnih elemenata komunikacije je kontakt očima. On signalizira pažnju, poštovanje i iskrenost. Kada osoba nosi sunčane naočare tokom razgovora, može delovati kao da izbegava kontakt očima, naročito u formalnom razgovoru ili čak kada nekoga sretnemo na ulici.

S druge strane, mnogi smatraju da nošenje sunčanih naočara tokom razgovora nije dovoljan razlog da osobu smatramo nepristojnom i da je to isključivo stvar ličnog izbora, stila i vizuelnog identiteta.

Percepcija nošenja sunčanih naočara tokom razgovora varira i među kulturama.

U nekim delovima sveta, sunčane naočare su uobičajene čak i u zatvorenim prostorima, dok se u drugim kulturama smatra da nošenje sunčanih naočara u zatvorenom prostoru ili tokom razgovora s nekim pokazuje nepoštovanje prema sagovorniku.

Pored društvenih normi, treba uzeti u obzir i praktične aspekte nošenja sunčanih naočara. Mnogi ljudi imaju medicinske razloge za nošenje sunčanih naočara, kao što su osetljive oči ili nedavna operacija, što može opravdati njihovo nošenje u svim situacijama. U takvim slučajevima, razumevanje i saosećanje su ključni.

Povezane vesti