Ako se vodite pravilima feng šuija, drevne kineske veštine uređenja prostora u skladu s prirodom, možda ste prihvatili ideju da biljkama nije mesto u spavaćoj sobi jer "kradu" kiseonik. Međutim, isto kao što troše kiseonik, biljke ga istovremeno i stvaraju, često čak više nego što potroše, pa unošenje malo zelenila u taj prostor može biti dobrodošlo.

Prilikom izbora biljaka za spavaću sobu, birajte one koje nemaju intenzivan miris, jer vas može ometati u tome da zaspite. Nemojte ih postavljati tamo gde mogu smetati, na primer, na noćnom stočiću, gde je mesto za knjigu, naočare, čašu vode i slične sitnice. Biljkama je potrebno dovoljno svetla, pa bi mesto na polici ispod prozora moglo biti najbolje rešenje, pod uslovom da je prostor oko prozora dovoljno širok. Jer ako noću ustajete, a ima premalo prostora, mogli biste nehotice oboriti saksiju sa cvećem. I ono najvažnije, vodite računa da nije reč o glomaznim biljkama, onima koje previše rastu u visinu ili se grane previše šire. Birajte biljke koje su prijatnog izgleda i povoljno utiču na atmosferu, kao i one koje prirodno pročišćavaju vazduh u prostoru.

Evo nekoliko predloga:

Crvena dracena je biljka atraktivnog izgleda koja uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Potrebno joj je mnogo sunčeve svetlosti i posebno mesto. Naime, ove biljke mogu narasti do metar u visinu, a grane se mogu raširiti, pa nije pogodna za noćni stočić ili policu gde može smetati.

Lavanda se često koristi kao miris za sapune, šampone ili za teranje moljaca, kao i za dezodoraciju garderobnog prostora ili stana. Lavanda pruža prijatan miris i pomaže u lečenju nesanice, ali i anksioznosti, jer ima umirujuće dejstvo. Manju saksiju možete postaviti blizu kreveta, ako ne smeta, jer će vam njen prijatan miris pomoći da lakše zaspite i popravite kvalitet sna.

Aloe vera uklanja štetne hemikalije iz vazduha, a svetlim pegama na svojim mesnatim listovima pokazuje da je vazduh u kojem se nalazi zagađen.

Gardenija takođe deluje umirujuće i čisti vazduh. Međutim, veoma je osetljiva, treba je redovno zalivati i ne podnosi direktno sunce. Najbolje cveta u vlažnom prostoru, tako da u spavaćoj sobi možda neće pokazati svoje najlepše lice.

Povezane vesti