Nedavno se pojavilo pitanje koje je zbunilo mnoge – zašto se, kada stavite led i pirinač u mikrotalasnu, pirinač zagreje, a kocka leda ostane gotovo netaknuta?

Kako mikrotalasne stvarno rade? Prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), mikrotalasne pećnice koriste elektronsku cev zvanu magnetron koja proizvodi mikrotalase. Ovi mikrotalasi se reflektuju unutar metalnog enterijera pećnice i apsorbuju ih molekuli vode unutar hrane, što uzrokuje vibraciju tih molekula i tako generiše toplotu koja kuva hranu. Hrana bogata vodom, poput svežeg povrća, brže se zagreva upravo zbog visoke količine vode.

Međutim, jedan od popularnih mitova tvrdi da su mikrotalasi "podešeni" na specifičnu rezonantnu frekvenciju molekula vode, što bi objašnjavalo zašto led nije podjednako zahvaćen kao tečna voda. To je pogrešno.

Razbijanje mita o rezonantnoj frekvenciji Ron Šmit, bivši direktor električnog inženjeringa u firmi Sensor Research and Development Corp, objašnjava da ovaj mit jednostavno nije tačan. U svojoj knjizi Electromagnetics Explained, Šmit navodi:

"Ne postoji rezonancija vode na frekvenciji koju koristi mikrotalasna pećnica. Prvi rezonantni vrh događa se iznad 1 THz, a najveći gubitak događa se u infracrvenom spektru".

Dakle, frekvencija od 2.45 GHz, koja je standard za mikrotalasne pećnice, nije specifična za molekule vode. Zapravo, ona je jednostavno frekvencija koju je odobrila Federalna komisija za komunikacije (FCC) za komercijalnu upotrebu u mikrotalasnim pećnicama, navodi IFL Science.

Kako se zapravo hrana zagreva? Mikrotalasi zagrevaju hranu putem procesa poznatog kao dielektrično grejanje. Profesor fizike Kristofer S. Berid sa Teksaškog A&M univerziteta objašnjava kako elektromagnetni talasi u mikrotalasnoj induciraju električno polje koje vrši silu na molekule u hrani. To prisiljava molekule da se rotiraju kako bi se uskladile sa poljem. Tokom ove rotacije, molekuli se međusobno sudaraju, pretvarajući svoju energiju u toplotu.

Mikrotalasi nisu ograničeni na zagrevanje samo molekula vode – mnoge vrste molekula u hrani mogu apsorbovati energiju na ovaj način, i to je ključni razlog zašto mikrotalasne pećnice tako efikasno zagrevaju različite vrste hrane.

Zašto se led sporije zagreva? Iako se molekuli u ledu mogu vibrirati, zbog jakih vodoničnih veza koje ih drže zajedno u čvrstom stanju, oni se ne mogu rotirati jednako lako kao u tečnoj vodi. Manje rotacije znači manje sudara molekula i manje toplote, zbog čega led sporije reaguje na mikrotalasne zrake.

Iako postoji još jedan mit da mikrotalasna kuva hranu „iznutra ka spolja”, to takođe nije tačno. Spoljni slojevi hrane prvo primaju toplotu od mikrotalasa, a unutrašnji slojevi se zagrevaju prenosom toplote kroz proces provodljivosti.

Zaključno, kada se pirinač u mikrotalasnoj zagreva, a led ostaje hladan, razlog je u tome što molekuli u pirinču slobodnije rotiraju i sudaraju se, dok molekuli leda ostaju ograničeni u svom kretanju zbog čvrste strukture.

Povezane vesti