Dolaskom zime, naši sugrađani se brinu i o povećanim računima za struju i pitaju se na koje načine mogu da uštede. 

Oni koji imaju etažno grejanje imaju prednost jer mogu sami da kontrolišu kada i koliko će grejati svoj dom, za razliku od onih koji zavise od centralnog sistema. Da li ste znali da pravilna upotreba ventila radijatora može značajno da smanji potrošnju energije?

Prema rečima vodoinstalatera i haus majstora Martina Nikolsa, brojke na ventilu radijatora, koje se obično kreću od 0 do 5, označavaju temperaturu prostorije, a ne to koliko su radijatori vrući. Ovo može biti ključ za pametno upravljanje grejanjem i samim tim štednju novca.

Što znače brojke na ventilu?

Nikols objašnjava da svaka brojka na ventilu odgovara određenoj temperaturi koju radijator pokušava da održi u prostoriji:

0 = 0 stepeni Celzijusa (isključen radijator)
* = 7 stepeni Celzijusa (poznato kao "pahuljica")
1 = 10 stepeni Celzijusa
2 = 15 stepeni Celzijusa
3 = 20 stepeni Celzijusa
4 = 25 stepeni Celzijusa
5 = 30 stepeni Celzijusa

Kako ispravno koristiti ventil za optimalnu temperaturu?

Majstor savetuje da se u manjim prostorijama tokom zimskih meseci ventil postavi na 2 ili 3, što će održavati temperaturu od 15 do 20 stepeni u prostoriji. Time ćete izbeći nepotrebno pregrejavanje prostora i smanjiti troškove.

Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator je već uključen, majstor savetuje da ga ne podešavate na veće brojeve.

Radijator će postupno zagrijati prostoriju, pa je najbolje pustiti ga da odradi svoj posao, umesto da ga prekomerno postavljate na "peticu".

Pahuljica kao štedljivi način grejanja

Za one koji planiraju biti van kuće duže vreme ili idu na zimovanje, savetuje se postavljanje ventila na simbol pahuljice (*). Ova postavka omogućava radijatoru da se automatski uključi ako temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, sprečavajući smrzavanje cevi, a pritom štedi energiju.

Zašto izbegavati postavljanje na peticu?

Postavljanje ventila na broj 5 znači da radijator neće prestajati da greje, dok temperatura u prostoriji ne dostigne visokih 30 stepeni Celzijusa. Takva postavka ne samo da troši mnogo energije, već je i retko kad potrebna.

Stoga se preporučuje da izbegavate ovu opciju osim u vrlo specifičnim slučajevima. Pravilnom upotrebom ventila radijatora možete postići ugodnu temperaturu u domu, a pritom značajno smanjiti potrošnju energije i račune za grejanje.

Povezane vesti