Sveta Petka, poznata i kao Sveta Paraskeva, veoma je poštovana svetiteljka u pravoslavlju, naročito među Srbima i Rumunima.

Praznik posvećen Svetoj Petki obeležava se 27. oktobra (po novom kalendaru) i smatra se jednim od važnijih crkvenih praznika.

Sveta Petka je živela u 10. i 11. veku, poreklom iz Vizantije (iz današnje Turske, iz mesta Epivat kod Carigrada). Potekla je iz bogate i pobožne porodice. Kao mlada devojka odlučila je da napusti svetovni život i posveti se monaškom, ljubavi prema Bogu i pomaganju siromašnima. Veći deo svog života provela je u pustinji, posvećena molitvi i asketskom životu.

Prema predanju, pred smrt se vratila u rodno mesto, gde je umrla i gde su čuda počela da se dešavaju na njenom grobu. Njene mošti su kasnije prenesene na nekoliko mesta, a sada se nalaze u gradu Jaši, u Rumuniji, gde su i danas predmet hodočašća.

Zaštitnica žena, bolesnih i nemoćnih

Sveta Petka se smatra zaštitnicom žena, bolesnih i nemoćnih. Vernici joj se mole za zdravlje, naročito očiju, i za zaštitu porodice. Mnoge crkve u Srbiji, Crnoj Gori i širom Balkana posvećene su njoj, a i manastir Svete Petke u Beogradu, poznat po izvoru lekovite vode, mesto je gde mnogi vernici dolaze u nadi za isceljenje.

Na dan Svete Petke, uobičajeno je da se vernici okupljaju u crkvama, mole i pale sveće za zdravlje i mir. Takođe, mnogi poste na ovaj dan, jer se veruje da post i molitva posvećeni Svetoj Petki donose blagoslov i zaštitu. Postoje i narodna verovanja koja se vezuju za ovaj praznik, poput toga da na taj dan žene ne bi trebalo da obavljaju teške kućne poslove kako bi sačuvale zdravlje i sreću porodice.

Obeležavanje letnje i zimske Svete Petke

Letnja i zimska Sveta Petka obeležavaju se u različitim periodima godine i posvećene su različitim svetiteljkama.

Letnja Sveta Petka (Sveta Petka Trnova) – slavi se 8. avgusta. Ovaj praznik je posvećen Svetoj mučenici Paraskevi, poznatoj kao Sveta Petka Trnova, koja je živela u 2. veku i bila mučena zbog svoje hrišćanske vere. Smatra se zaštitnicom poljoprivrednika, a veruje se da njen dan donosi zaštitu usevima i ljudima od bolesti i nesreća.

Zimska Sveta Petka – slavi se 27. oktobra i posvećena je Svetoj Petki (Paraskevi), svetiteljki iz 11. veka, koja je veoma poštovana u pravoslavlju. Ovo je glavni praznik Svete Petke, o kojoj se najčešće govori kada se spominje Sveta Petka u srpskoj tradiciji.

Oba praznika imaju veliku važnost među vernicima, ali se glavni kult vezuje za Svetu Petku koja se slavi 27. oktobra.

Koji su simboli Svete Petke?

Simboli Svete Petke (Svete Paraskeve) povezani su sa njenim duhovnim nasleđem, svetim životom i čudima koja su se dešavala nakon njene smrti. Evo nekoliko najpoznatijih simbola koji se vezuju za nju:

Veoma jednostavna odeća ili monaški habit – Sveta Petka je predstavljena kao monahinja, često u skromnoj odeći, simbolizujući njenu pobožnost, skromnost i asketski život.

Krst – Kao i kod mnogih svetitelja, krst je jedan od osnovnih simbola Svete Petke. On predstavlja njenu veru u Hrista i posvećenost krstu kao simbolu spasenja.

Ruke u molitvi – Ikone Svete Petke često prikazuju njene ruke u molitvenom položaju, što naglašava njen život posvećen molitvi i duhovnoj borbi.

Mošti i ćivot – Mošti Svete Petke, koje se čuvaju u manastiru u Jašiju (Rumunija), same po sebi postale su simbol njene svetosti. Vernici veruju da njene mošti imaju isceliteljsku moć.

Voda – Sveta Petka se često povezuje sa isceliteljskom vodom. Mnoge crkve i manastiri posvećeni njoj imaju izvore vode za koje se veruje da su lekoviti, kao što je izvor kod crkve Svete Petke u Beogradu. Voda simbolizuje očišćenje, isceljenje i duhovnu obnovu.

Oči – Sveta Petka se posebno poštuje kao zaštitnica vida i očiju. U molitvama njoj, vernici često traže pomoć za očne bolesti, pa su oči postale važan simbol njenog zaštitništva.

Sveta Petka je poznata po svom životu molitve, posta i brige za siromašne, pa je i simbolizam oko nje fokusiran na duhovne vrednosti, isceljenje i pobožnost.

Ikona Svete Petke

Ikona Svete Petke (Svete Paraskeve) tradicionalno prikazuje svetiteljku u monaškoj odeći, sa posebnim simbolima i izrazima duhovnosti koji odražavaju njen asketski život i posvećenost Bogu.

Evo nekoliko ključnih elemenata kako ikona Svete Petke obično izgleda:

1. Monaška odeća

Sveta Petka je gotovo uvek prikazana u skromnoj, tamnoj monaškoj odeći, često u braon ili crnoj boji. To simbolizuje njen asketski život i potpuno posvećenje Bogu, odražavajući njeno povlačenje u pustinju radi molitve i posta.

2. Krst u ruci

Na većini ikona, Sveta Petka drži krst u ruci, što simbolizuje njenu veru u Hrista i mučenički karakter njenog duhovnog života. Krst je takođe znak njene odanosti i spremnosti da nosi patnje u ime vere.

3. Ruke u molitvenom položaju ili sa svitkom

Često je prikazana sa rukama u molitvi ili sa svitkom, koji simbolizuje mudrost, pouke ili njene molitve upućene Bogu. Ovo je izraz njenog stalnog duhovnog opštenja s Bogom.

4. Oči i miran izraz lica

Na ikonama je uvek prikazana sa blagim, mirnim izrazom lica, često sa usmerenim pogledom prema posmatraču. Njen izraz lica zrači duhovnim spokojem, a oči simbolizuju prosvetljenost i čistoću njene duše, što je posebno značajno jer je zaštitnica vida.

5. Aureola

Kao i na svim pravoslavnim ikonama svetitelja, aureola (nimbus) oko glave označava svetost. Aureola je zlatna i simbolizuje božansku svetlost koja prožima njeno biće.

6. Pozadina ikone

Pozadina ikona je obično zlatna ili svetla, što simbolizuje svetlost Hristovu i večnu slavu Božiju. Zlatna pozadina se koristi da istakne nadzemaljsku svetost i večni karakter svetiteljke.

7. Lekoviti izvor ili manastir (ponekad)

Na nekim ikonama, posebno u vezi sa crkvama ili manastirima posvećenim njoj, Sveta Petka je prikazana pored izvora vode, što simbolizuje lekovitu vodu sa svetih izvora posvećenih njoj, kao što je izvor kod crkve na Kalemegdanu u Beogradu.

Sve ove karakteristike zajedno čine ikonu Svete Petke slikovitim prikazom njenog svetog života, njene asketske posvećenosti i njenih čuda. Takve ikone su prisutne u mnogim domovima i crkvama, gde vernici dolaze da se pomole za njenu zaštitu i pomoć.

Koje su najpoznatije crkve i manastiri koji nose naziv Svete Petke?

Postoji mnogo crkava i manastira širom Balkana i pravoslavnog sveta posvećenih Svetoj Petki. Neki od najpoznatijih su:

1. Crkva Svete Petke na Kalemegdanu (Beograd, Srbija)

Ova crkva je veoma posećeno hodočasničko mesto u Beogradu. Nalazi se u okviru beogradske tvrđave na Kalemegdanu. Poznata je po izvoru lekovite vode, za koju se veruje da ima isceliteljske moći. Vernici dolaze ovde kako bi se molili za zdravlje, posebno očiju.

Ilustracija Foto: Makic Slobodan/Shutterstock

2. Manastir Svete Petke Izvorske (Petrovac na Mlavi, Srbija)

Ovaj manastir, smešten u blizini Petrovca na Mlavi, veoma je cenjen zbog izvora lekovite vode koja teče pored njega. Veruje se da voda iz ovog izvora pomaže pri raznim bolestima, a manastir je postao značajno mesto okupljanja vernika iz cele Srbije.

3. Manastir Svete Petke (Jaši, Rumunija)

Mošti Svete Petke (Svete Paraskeve) čuvaju se u ovoj crkvi u Jašiju, jednom od najvećih pravoslavnih svetilišta u Rumuniji. Hodočasnici iz celog sveta dolaze da se poklone moštima svetiteljke i traže pomoć i isceljenje. Jaši je jedno od glavnih centara poštovanja Svete Petke.

4. Manastir Svete Petke (Izvor) kod Paraćina (Srbija)

Ovaj manastir se nalazi na brdu iznad sela Izvor, kod Paraćina, i poznat je po tome što je posvećen Svetoj Petki. Manastir je posećen od strane vernika koji dolaze da se pomole i potraže duhovnu utehu.

5. Crkva Svete Petke (Trstenik, Srbija)

Crkva Svete Petke u Trsteniku je lokalno svetilište, u kojem se okupljaju vernici kako bi se molili svetiteljki. To je još jedno od popularnih mesta posvećenih svetiteljki u Srbiji.

6. Manastir Svete Petke (Staničenje, Pirot, Srbija)

Nalazi se blizu Pirota, a poznat je po svojoj bogatoj istoriji i legendama o isceliteljskim čudima vezanim za Svetu Petku. Manastir je važan centar za vernike sa juga Srbije.

7. Manastir Pećka Patrijaršija (Kosovo)

Iako nije direktno posvećena Svetoj Petki, u okviru Pećke Patrijaršije nalazi se crkva posvećena ovoj svetiteljki. Patrijaršija je važan duhovni centar Srpske pravoslavne crkve i značajno mesto za vernike.

Svaka od ovih svetinja ima posebnu važnost i predstavlja mesto gde vernici dolaze da se pomole Svetoj Petki, zatraže blagoslov i isceljenje, naročito kada je u pitanju zdravlje očiju i opšteg blagostanja.

Mošti Svete Petke

Mošti Svete Petke (Svete Paraskeve) nalaze se u manastiru u Jašiju, gradu u severoistočnom delu Rumunije. Ovo je jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta i centar hodočašća, gde vernici iz Rumunije, Balkana i šire dolaze da se poklone svetiteljkinim moštima i mole za isceljenje i zaštitu.

Sveta Petka se naročito poštuje  u Rumuniji, i njene mošti su od velikog značaja za pravoslavne vernike. Prenesene su u Jaši iz Bugarske 1641. godine, po nalogu vladara Vasilija Lupua, i od tada su postale centralno mesto duhovnog okupljanja i čuda. Manastir u kojem se mošti nalaze organizuje veliki hodočasnički praznik svake godine 14. oktobra (po starom kalendaru), kada hiljade vernika dolazi da oda počast svetiteljki.

Čuda o Svetoj Petki u koja verujemo...

Sveta Petka je poznata po mnogim čudima koja su se, prema verovanju, dogodila tokom njenog života, ali i nakon njene smrti, posebno putem njenih moštiju. Evo nekoliko najpoznatijih čuda vezanih za Svetu Petku:

1. Isceljenja slepih i bolesnih

Sveta Petka se posebno štuje kao zaštitnica vida, pa se veruje da je mnogima pomogla u isceljenju očnih bolesti. Na mestima gde se nalaze njene mošti ili izvori posvećeni njoj, vernici su prijavljivali izlečenja slepih, slabovidih i onih sa teškim očnim problemima. Posebno je poznat izvor lekovite vode kod crkve Svete Petke na Kalemegdanu, gde vernici dolaze po vodu i mole se za zdravlje.

2. Čuda sa moštima u Jašiju

Kada su mošti Svete Petke prenesene u Jaši u 17. veku, zabeleženo je da je grad bio pošteđen od kuge koja je harala tim područjem. Vernici su se molili pred njenim moštima, verujući da je ona zaštitila grad i spasila ljude od bolesti.

3. Isceljenje paralizovanih

Mnoga čuda uključuju isceljenja ljudi koji su bili paralizovani ili su imali teška fizička oboljenja. Vernici su prijavljivali izlečenja nakon molitvi pred njenim moštima ili nakon što su koristili vodu iz njenih izvora.

4. Pomoć siromašnima i nevoljnima

Tokom svog života, Sveta Petka je bila poznata po pomaganju siromašnima i bolesnima. Predanje kaže da je činila mnoga čuda, pružajući utehu i hranu onima kojima je bila potrebna. I danas se vernici mole za njenu pomoć u trenucima životnih poteškoća, verujući da ona posreduje kod Boga u njihovim molbama.

5. Zaštita od prirodnih nepogoda

Veruje se da Sveta Petka štiti ljude i zajednice od raznih prirodnih nepogoda, poput poplava, suša i bolesti. Na primer, njeni posvećenici u nekim mestima na Balkanu mole se za zaštitu poljoprivrednih useva, verujući da njen blagoslov donosi plodnost i blagostanje.

6. Isceljenja kod manastira Svete Petke Izvorske

Ovaj manastir, koji se nalazi kod Petrovca na Mlavi, poznat je po izvorskoj vodi koja se smatra čudotvornom. Mnogi su prijavljivali isceljenja različitih bolesti nakon korišćenja ove vode, a posebno su česta svedočenja o izlečenju kožnih bolesti i problema sa vidom.

7. Spasavanje brodolomaca i putnika

U nekim narodnim pričama i verovanjima, Sveta Petka se priziva kao zaštitnica putnika i pomoraca. Veruje se da su mnogi putnici spašeni od nesreća zahvaljujući molitvama njoj.

Sveta Petka je vekovima bila predmet duboke pobožnosti i poverenja, a vernici širom pravoslavnog sveta nastavljaju da se mole za njenu pomoć, isceljenje i zaštitu, verujući u njenu sposobnost da posreduje i čini čuda u njihovim životima.

Filmovi o Svetoj Petki

Do danas je snimljeno nekoliko filmova i dokumentaraca o Svetoj Petki, uglavnom u pravoslavnim zemljama, s posebnim fokusom na njen život, čuda i duhovno nasleđe. Evo nekoliko značajnih naslova:

1. "Sveta Petka – Krst u pustinji" (2022)

Ovo je najnoviji film posvećen Svetoj Petki, koji prikazuje njen život od detinjstva do njenog povlačenja u pustinju, gde se posvetila Bogu i molitvi. Film je snimljen u produkciji Filmskog centra Srbije i RTS-a, a režirao ga je Hadži-Aleksandar Đurović. Film osvetljava asketski život svetiteljke i njeno duhovno putovanje, a pažljivo prati istorijske i hagiografske izvore o njenom životu.

Ilustracija Foto: Dex_photo/Shutterstock

2. Dokumentarni film "Sveta Petka – zaštitnica, isceliteljka, utešiteljka"

Ovaj dokumentarac bavi se njenim čudima, poštovanjem koje uživa među pravoslavnim vernicima i posebnim mestima vezanim za nju, poput manastira u Jašiju u Rumuniji, crkve na Kalemegdanu u Beogradu i drugih. Film prikazuje veru ljudi, njihova svedočenja o čudima, kao i istorijske podatke o prenošenju njenih moštiju.

3. "Sveta Petka: Blagovesti" (1998)

Ovaj televizijski film emitovan na RTS-u bavi se duhovnim nasleđem Svete Petke i njenom ulogom kao zaštitnice vernika. Film prikazuje priče ljudi koji su, prema svedočenjima, doživeli isceljenje ili zaštitu zahvaljujući molitvama svetiteljki.

4. "Sveta Petka – Voda koja leči"

Kratki dokumentarac o crkvi Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu i lekovitoj vodi koja teče iz izvora pored crkve. Ovaj film osvetljava važnost ovog svetilišta za vernike, kao i mnoga svedočenja o čudima i isceljenjima koja su se tu desila.

Ovi filmovi i dokumentarci osvetljavaju različite aspekte života Svete Petke, od njenog svetog života i monaškog puta, do čuda i isceljenja koje vernici vezuju za njeno ime.

Običaji koje poštujemo na krsnu slavu Sveta Petka

Krsna slava posvećena Svetoj Petki, koju mnoge porodice u Srbiji i na Balkanu slave 27. oktobra, obuhvata niz običaja koji su duboko ukorenjeni u pravoslavnoj tradiciji. Slava je poseban dan kada porodice časte svog svetitelja zaštitnika, a običaji vezani za krsnu slavu Svete Petke uključuju molitve, pripremu slavske trpeze i okupljanje porodice.

Najvažniji običaji vezani za krsnu slavu Svete Petke:

Slavski kolač i žito

Slavski kolač (poseban hleb) i žito (koljivo) su centralni elementi krsne slave. Slavski kolač simbolizuje Hrista kao hleb života, a koljivo se priprema od pšenice i simbolizuje veru u vaskrsenje. Kolač i žito se obavezno odnose u crkvu gde ih sveštenik osvećuje. Žito se pravi u čast pokojnih članova porodice i kao simbol nade u večni život.

Pomen preminulima

Pošto je Sveta Petka zaštitnica duša i bolesnih, običaj je da se na dan njene slave upale sveće za pokoj duša preminulih članova porodice. To je čin zahvalnosti i sećanja na pretke.

Svečana molitva (služba u crkvi)

Na dan krsne slave, porodica ide u crkvu na liturgiju i osvećenje slavskog kolača i žita. Vernici se mole Svetoj Petki za zdravlje, zaštitu i blagostanje. Neki domaćini pozivaju sveštenika u dom da osvešta dom i trpezu.

Priprema slavske trpeze

Slavska trpeza zavisi od toga da li slava pada u period posta ili ne. Ukoliko dan slave pada na posni dan, onda se priprema posna trpeza, koja uključuje jela bez mesa i mlečnih proizvoda (riba, pasulj, salate, posni kolači). Ako slava pada na mrsni dan, trpeza uključuje mesna jela, kolače, pite i druge specijalitete.

Praznovanje u krugu porodice i gostiju

Na dan slave, domaćin prima goste, rodbinu i prijatelje u kuću. Uobičajeno je da se porodica i gosti okupljaju oko trpeze, mole i zahvaljuju svetiteljki na zaštiti i blagoslovima. Običaj je da se gosti prvo posluže slavskim žitom, pa tek onda kolačem i ostalim jelima.

Post i molitva

Pošto je Sveta Petka poznata po asketskom životu i molitvi, mnoge porodice poste na dan njene slave, čak i ako slava nije u posni dan. Takođe, porodice se mole za zdravlje, prosperitet i zaštitu svoje kuće, verujući u moć svetiteljke da posreduje kod Boga.

Paljenje sveće

Slavska sveća se pali na početku slavske večeri, simbolizujući svetlost vere i prisustvo svetiteljke u domu. Ona gori tokom celog dana kao simbol svetlosti Hristove.

Dodatni običaji:

Darivanje sveštenika: Neki domaćini daruju sveštenika koji osveštava kolač i žito, često u znak zahvalnosti za njegove molitve i blagoslove.

Humanitarne akcije: Neki domaćini na dan krsne slave pomažu siromašnima ili bolesnima, prateći primer Svete Petke koja je bila zaštitnica siromašnih.

Svi ovi običaji, duboko ukorenjeni u pravoslavnoj tradiciji, oslikavaju veru i poštovanje prema Svetoj Petki, kao i bliskost porodice u duhovnom i zajedničkom praznovanju.

Da li se posti na dan Svete Petke?

Da, post na Svetu Petku, koja se slavi 27. oktobra, zavisi od dana u sedmici kada praznik pada. Evo osnovnih pravila posta za taj dan:

Ako Sveta Petka pada u sredu ili petak, obavezno je strogi post, što znači da se posti na vodi, bez upotrebe ulja i ribe. Ova dva dana su tradicionalno posni u pravoslavlju, bez obzira na praznike.

Ako Sveta Petka pada bilo kog drugog dana u nedelji (ponedeljak, utorak, četvrtak, subota ili nedelja), slava može biti mrsna, što znači da se pripremaju mrsna jela, osim ako domaćin iz ličnih ili porodičnih razloga ne odluči da posti.

Post na Svetu Petku ima posebno značenje jer je svetiteljka sama živela veoma asketski i posvetila svoj život postu, molitvi i duhovnoj obnovi. Mnoge porodice odlučuju da poste na taj dan kao izraz poštovanja prema njenom svetom životu, čak i kada to nije obavezno.

Povezane vesti