Mokrenje na ubod meduze ublažava bol

Ova bapska priča sigurno je učinkovita u odvraćanju ljudi od meduza. Uostalom, niko ne želi namerno da piški sam po sebi - ili još gore, da to čini njihov prijatelj. Međutim, mogli biste se iznenaditi kada saznate da priča zapravo nije istinita. Ubodi meduza rezultat su miliona žarnih ćelija na pipcima meduze, koje ubrizgavaju otrov u kožu. Nakon što vas ubode, umesto da idete ravno u kupatilo ili pozovete hrabrog prijatelja da pođe s vama, sledite nekoliko jednostavnih koraka, kako biste ublažili bol od uboda meduze. Prvo uklonite pipke nečim drugim osim prstima (kako biste sprečili dalje peckanje). Zatim isperite područje morskom vodom i uklonite ostale pipke. Nemojte koristiti slatku vodu, jer to može uzrokovati oslobađanje više otrova. Koristite pljosnati predmet da sastružete žarne ćelije ili rukavice i pincetu ako ih imate. Kada ste gotovi, isperite područje vrućom vodom ili se istuširajte vrućom vodom kako biste ublažili bol. 

Ne treba da plivate posle jela, jer možete da se udavite

Bapska priča da ne treba da plivate ​​nakon jela zapravo nije istinita - iako ste verovatno čuli svoju majku kako to govori nebrojeno puta. Ovaj mit pretpostavlja da nakon jela telo preusmerava krv iz vaših udova u probavni sistem, iscrpljujući iz vaših ruku i nogu dovoljno krvi za plivanje. Iako je istina da probava zahteva dodatnu krv, telo ne iscrpljuje dovoljno krvi iz udova da bi ispravno radili. Prema "Duke Health-u", najgora stvar koja se može dogoditi plivanjem nakon jela je mali, bezopasni grč. Plivanje može biti iscrpljujuće kao i bilo koji drugi sport, pa bi zato deca trebalo da prave pauze svakih nekoliko sati, ali obično je ok skočiti u bazen nakon ručka. To je samo jedna od tajni koje spasioci žele da znate. 

Ako je trudnički stomak visoko, onda je devojčica

Mnogi budući roditelji žele da budu iznenađeni polom svoje bebe, dodajući sloj neizvesnosti na svoje devetomesečno putovanje. Ipak, čak i najsnažnije volje mogu biti mučne iščekivanjem, pri čemu se mnogi roditelji pitaju je li izreka "ako nosiš visoko, to je devojčica, a ako je nisko, to je dečak" istinita. Prema Adini Holand Keler, dr. med., saradnici šefice ginekologije u bolnici "Northern Westchester" i privatnoj praksi u "Caremount Medical Group" u Maunt Kisku, Njujork,

- Kada je žena trudna, ne možete odrediti pol deteta na osnovu toga kako žena nosi bebu. Ako žena izgleda kao da nosi visoko ili nisko, to se temelji na veličini i položaju deteta i obliku njezine karlice. 

Nažalost, jedini provereni način da otkrijete pol svoje bebe je da pitate svog doktora, što pokazuje ultrazvuk - ili pričekate do velikog dana.

Ilustracija; Foto: Khomich Yauheni/Shutterstock

Ako predugo "ukrštate oči", takve će vam ostati

Svima se događa na isti način. Jednog trenutka ste malo dete, eksperimentišete s ovim novim trikom s očima koji ste otkrili - kad iznenada vaša majka baci bombu: "Ako predugo ukrštaš očima, tako će i ostati!" Očigledno nastaje unutrašnja panika, dok se borite da ispravite oči i osigurate da nije prekasno za njihov spas. Ali, to nije istina. Prema Stivenu Kronvitu, šefu pedijatrijske oftalmologije u "Winthrop" bolnici na Long Ajlendu, “Deca ukrštaju oči iz zabave, ali ne mogu dugo zadržati položaj i nije opasno. Videtće duplo, ali to neće ostaviti trajne probleme.” Njegov savet? "Samo to ignorišite i oni će to prestati da rade", kaže dr. Kronvit. Ako vaše dete ima strabizam, oblik lenjog oka, tada jedno oko povremeno skreće prema unutra ili ka spolja.

Pčele privlači samo žuta boja

Jeste li ikada primetili pčelu kako lebdi opasno blizu vaše žute košulje i odmah poželeli da obučete plavu koju ste tog jutra bacili sa strane? Verovatno ste upoznati s bapskom pričom da pčele privlači samo žuta boja. Međutim, začudo, to je samo mit. Prema Botaničkom vrtu u Njujorku, pčele percipiraju boje drugačije od ljudi, što ih čini sposobnim da prepoznaju boje na svetlijem kraju spektra - poput žute ili zelene. S druge strane, pčele sve tamnije boje vide kao crne. Zbog ograničenog vida, pčele će verovatnije oprašivati ​​svetlo obojeno cveće i težiti svetloj odeći (koja je u njihovom umu potencijalno cveće). 

Bikovi mrze crvenu boju

U borbama s bikovima postoji tradicionalna crvena zastava koju matador vijori ispred svog protivnika bika, izazivajući ga da juriša. Iako mnogi ljudi veruju da bik juri zastavu zbog svoje inherentne mržnje prema crvenoj boji, to zapravo nije tačno. Bikovi su, kao i sva goveda, slepi za boje. Autor o ponašanju životinja i pravima životinja Templ Grandin piše da je mrežnica goveda zapravo najosetljivija na žućkasto-zelenu i plavkasto-ljubičastu svetlost. Retina nema receptor za crveno. U stvarnosti, bikovima podjednako smetaju zelene i plave zastavice kao i crvene. Dakle, šta tera bika da skoči prema crvenoj zastavi koja se leprša? Bik je zapravo podstaknut kretanjem zastave, dok matador maše njome po ringu. Slepoća za boje takođe je vrlo česta kod ljudi. 

Pravilo od pet sekundi

Ako vam je ikada grickalica iskliznula iz prstiju, verojatno ste razmišljali o tome da sledite pravilo pet sekundi. Ovo dobro poznato pravilo implicira da hrana može ležati na tlu pet dugih sekundi, pre nego što se kontaminira bakterijama. Nažalost, nema naučnih dokaza o zlatnom prozoru u koji se hrana može baciti i sigurno izvući. "Konzumiranje hrane koja je pala na pod nosi rizik od unosa bakterija za koje se zna da uzrokuju trovanje hranom", rekla je Arefa Kasobhoj.

- Istraživanja pokazuju da će hrana trenutno pokupiti bakterije s površine na koju padne.

Jedna studija iz 2016. objavljena u časopisu "Applied and Environmental Microbiology" testirala je različite namirnice na različitim podnim površinama i otkrila da nijedna hrana nije u potpunosti izbegla kontaminaciju. Najviše klica je pokupila lubenica, a najmanje gumeni bomboni. 

Potrebno je sedam godina da se svari žvakaća guma

Verovatno se o tome brinete svaki put kad vam žvakaća guma izgubi ukus, a na vidiku nema kante za smeće. Iako je istina da je sintetički deo žvakaće gume ljudsko telo nesvarljiv, on ne stoji samo nekoliko godina u želucu. Umesto toga, vaš želudac povremeno ispušta svoj otpad u tanko crevo, koje ga ubrzo šalje u debelo crevo. U roku od otprilike nedelju dana, progutana guma ponovno će se pojaviti u vašoj stolici. Ipak je bolje potražiti kantu za smeće. 

Kafa usporava rast

Možda ste to često čuli kad ste bili mlađi, svaki put kad ste pokušali popiti gutljaj kafe svojih roditelja. Prema Džonsu Hopkinsu, kofein prisutan u kafi neće uticati na obrasce rasta dece. Nadalje, ograničena konzumacija kafe zapravo je povezana s brojnim zdravstvenim prednostima, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2, abnormalnog srčanog ritma, moždanog udara, određenih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.

Koristimo samo deset posto mozga

Možda ste upoznati s "mitom o 10 posto", uobičajenom zabludom da su ljudi sposobni da koriste samo 10 posto svog mozga. Pregled iz 2013. u "Psychology Learning and Teaching" pokazao je da je ovo jedna od najčešćih zabluda u javnosti. Ovo uverenje često navode ljudi koji tvrde da imaju "psihičke moći" ili pristup neiskorišćenim delovima mozga i čak je poslužilo kao priča za film "Lusi" iz 2014. Međutim, snimanje (PET i MRI) pokazalo je da to nije tačno. U stvarnosti, ceo ljudski mozak je stalno aktivan - čak i kada spavamo.

Ne izlazite napolje sa mokrom kosom, prehladićete se

Samo mokra kosa i izlazak napolje ne uzrokuje prehladu. Prehladu uzrokuju virusi, a ne hladno vreme. Ali možda ćete ipak hteti da osušite kosu. Neka istraživanja pokazuju da se virus prehlade može učinkovitije razmnožavati u vašem telu kada je napolju hladno. To bi mogao biti deo razloga zašto smo zimi češće prehlađeni. To takođee može imati veze s činjenicom da se ljudi češće okupljaju u velikim grupama u zatvorenom prostoru, šireći svoje klice, kada je napolju hladno. 

Hrana s majonezom se brže kvari

Ispada da to nije uvijek tačno. Kada ostatke piletine pretvorite u pileću salatu, limenka majoneza zapravo pomaže u sprečavanju kvarenja. Zašto? Ovo se pripisuje činjenici da je komercijalni majonez donekle kiseo. Istraživanje Instituta za istraživanje hrane Univerziteta Vinskonsin otkriva da majonez kupljen u prodavnici (ne onaj koji pravite kod kuće) ima kiselost koja može smanjiti kvarenje. Ključno je osigurati da hrana bude hladna. Kad idete na piknik ili pripremate švedski sto, ne morate da izbegavate majonez - iako postoje neke namirnice koje nikada ne bi trebalo da spakujete. A ako znate da će ostati ostaci, poklopite posudu i što pre je stavite u frižider.

Nahrani prehladu, izgladni groznicu

Zaboravite staru izreku o "izgladnjivanju groznice". Zapravo, izvorna izreka je bila "nahraniti prehladu, suzbiti groznicu," zaustaviti što znači "sprečiti".) Post će vas oslabiti, a trebalo bi da sačuvate svoju snagu. Čak i ako vam se ne jede, razmislite o tome da probate makar pileću supu, tost ili drugu umirujuću hranu. Ključ je hraniti svoje telo zdravom hranom kako biste ojačali svoj imunološki sisitem i kako biste mogli da se borite protiv infekcija. Za što brži oporavak zaboravite na izgladnjivanje povišene telesne temperature.

Preterali ste? Konzumirajte malo pseće dlake?

Jedan uobičajeni predlog za oporavak od mamurluka bio je popiti "dlaku psa koji vas je ugrizao" - što znači, još jedno alkoholno piće. Bapska priča i izraz proizlaze iz pogrešne ideje da se od ugriza psa možete oporaviti tako da psu otkinete dlaku i prislonite je na ranu. Nažalost, savet ne deluje ništa bolje kod mamurluka, nego kod ugriza psa. Možda je jedini način na koji deluje tako da umrtvi vašu bol, ali to će odgoditi i produžiti vašu patnju. 

Od čokolade nastaju akne

Možda ste ovo čuli kad ste bili mlađi, jer ste bili zabrinuti šta se događa s vašom tinejdžerskom kožom. Međutim, ljubitelji čokolade imaju sreće, jer ova bapska priča nije nužno istinita. Međutim, ono što jedete može uticati na ono što se događa u vašem telu, uključujući vašu kožu. Prehrana bogata šećerom i prerađenom hranom, ali siromašna voćem i povrćem, može uzrokovati upalu. Upala u celom telu može izazvati pojavu akni. Postoji još jedan razlog da ne izbacite čokoladu iz svoje ishrane u potpunosti. Čokolada može imati neke zdravstvene prednosti - naročito tamna čokolada u kojoj je koncentracija kakaa 70 posto ili više. 

Začinjena hrana nije za one koji su skloni čirevima

Doktori su mislili da začinjena hrana nije dobra za ljude sa čirom. Savremena istraživanja, međutim, pokazala su da to nije nužno tako. Zapravo, postoje neki dokazi koji upućuju na to da ljute papričice, koje sadrže hemikaliju zvanu kapsaicin, zapravo mogu pomoći u zaceljivanju čira inhibiranjem proizvodnje kiseline u želucu. Jedino upozorenje: možda bi trebalo da izbegavate da jedete začinjenu hranu pre spavanja.

Kosa mora biti super čista

Zaboravite bapsku priču o pranju kose dok ne postane čista. Šamponiranje kose dok ne zaškripi uklanja potrebna ulja iz vlasi. Umesto toga, nanesite šampon samo na koren i nežno ga utrljajte u ostatak kose. Zapenite samo jednom, temeljno isperite i nanesite regenerator, osim ako se regenerator ne nalazi već u šamponu. Takođe je važno da kosu ne ispirete previše vrućom vodom.

Stavite malo rakije bebi na desni

Ovo je riskantan lek. Većina novopečenih roditelja čula je babsku priču da će nanošenje rakije ili viskija na bebine desni ublažiti bol pri izbijanju zubića. S jedne strane, može se činiti bezopasnim namazati tako malu količinu alkohola na bebine desni - da ne spominjemo da očajnički želite ublažiti njihovu bol. Međutim, čak i vrlo mala količina alkohola može biti otrovna za bebu i medicinski stručnjaci to strogo ne preporučuju. Umesto ovog alkoholnog protivotrova, pokušajte koristiti prirodne lekove, poput masaže toplom krpicom na bebinim desnima. 

Ćuretina vas umara

Mnogi ljudi kažu da im se spava nakon ćuretine, ali to je samo još jedna bapska priča. Meso sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju melatonina, hemikalije poznate po tome što čini ljude umornima. Ali ćuretina zapravo ne uzrokuje veći umor od druge hrane. Zašto smo onda umorni nakon gozbe? Velike količine ugljenih hidrata i alkohola koje većina ljudi konzumira tokom praznika, pravi su krivci za ovaj rašireni umor.

Povezane vesti